Peki onları kim seçti?

Cumhurbaşkanını halk seçince bakın neler oluyor neler… Ama ülkemizde 1963 yılında, belediye başkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi uygulamasına geçildi. Buna rağmen o tarihten sonra da...

Cumhurbaşkanını halk seçince bakın neler oluyor neler… Ama ülkemizde 1963 yılında, belediye başkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi uygulamasına geçildi. Buna rağmen o tarihten sonra da mevzuatta, belediye başkanının görev, yetkileri, belediyenin görüşme ve karar organlarına ilişkin düzenlemelerde herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek duyulmadı.
Anayasa değişikliği teklifinde yürütme (hükümet etme) görevi, yetkisi tümüyle ve tek başına cumhurbaşkanına bırakılıyor. Teklifte, 1876 anayasasından itibaren siyasi/yönetim yaşamımızda yer alan Bakanlar Kurulu'nun kaldırılması öneriliyor. Bakanların bir araya gelip kararname çıkarması, karar alması, kanun tasarısı hazırlaması, tüzük, yönetmelik çıkarması, kararname ve kararların ortak sorumluluk bağlamında başbakan ve bakanlarca imza altına alınmasına yönelik, 150 yılı aşkın demokrasi uygulamamız, siyasi/yönetim deneyimiz tarihe karışmış olacak.

O YETKİ TEK BAŞINA BAŞKANDA DEĞİL

Cumhurbaşkanına, demokratik parlamenter sistemle bağdaşması zor görev ve yetkiler veriliyor. Bu değişikliğe ihtiyaç duyulmasının temel nedeni olarak “Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi”, dolayısıyla halka karşı taahhüdü ve sorumluluğunun olması gösteriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 225 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar