O görev millete düştü

Hutbelerinden Atatürk ve silah arkadaşlarının çıkarılması, cami cemaatini de bölüyor. Yaşananlar, bazı vatandaşlarımızın artık cumaya gitmemesine de neden oluyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda...

Hutbelerinden Atatürk ve silah arkadaşlarının çıkarılması, cami cemaatini de bölüyor. Yaşananlar, bazı vatandaşlarımızın artık cumaya gitmemesine de neden oluyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, Atatürk ve silah arkadaşlarının anılmaması konusunda Diyanet büyük bir sessizlik içinde.

Biz, Atatürk’ün adının hutbede geçmediğini biliyoruz ama aslında önemli değişimlerin olduğunun farkında bile değiliz. Anavatan Partisi’nin eski bakan ve milletvekillerinin bir yazışma grubu var. Onlar da gelişmelerden kaygı duyuyor ve hukuk içinde neler yapılması gerektiği üzerinde duruyorlar. Turgut Özal döneminin bakanlarından Kazım Oskay, hukukçu Yaşar Topçu’ya, “Bir hukukçu olarak neler öneriyorsunuz? Susup durmak çözüm değil” diyor.

BAZI ŞEYLER DEĞİŞTİ

Buna, Topçu’nun cevabı, “Kazım bey, yapılacak şey önce tepki koymak. Bizler tepki koymaya öncülük edersek, halk buna destek verecektir. Sesimizi yükseltmeden ne yaparlarsa sineye çeker, ya da ‘Bunlar gidince Diyanet düzelir’ beklentisi içinde olursak bu onları cesaretlendirir. Daha ileri giderler” oluyor.

Aslında bazı şeylerin değiştiğinin farkında bile değiliz. Biliyoruz ki cuma günleri, ezan öncesinde sala okunuyor. Ama şimdi durum farklı. Bazı imamlar tarafından, “Sala geleneği Osmanlı Devleti dönemine Perşembe günleri de okunuyordu” denilip, son dönemlerde Perşembe akşamları da sala okunuyor. Bu böyle devam ederken, cuma günü sabah namazının ardından sala veriliyor. Yani sala sayısı üçe çıkarıldı.

Bunun için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir genelgesi yok. Ama, bazı din görevlileri salayı fazla okudukları için bir sorunla karşılaşmayacaklarını biliyor. O yüzden, perşembe de, cuma sabahı da, cuma namazından önce de okuyorlar. Bu durumun bütün camilerde olmadığını bir kez daha hatırlatayım. Ama Anadolu’da bunun yayıldığını da belirtelim. Yani, imamlar bu konuda kafalarına göre hareket ediyor. Peki Diyanet ne yapıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar