Buna "Sessiz Devrim" dediler

İlkokullarda 1933’den 2013 yılına kadar okutulan “Andımız”, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Demokratikleşme paketi”yle kaldırılmıştı. Üstelik, bu konuda...

İlkokullarda 1933’den 2013 yılına kadar okutulan “Andımız”, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Demokratikleşme paketi”yle kaldırılmıştı. Üstelik, bu konuda Danıştay kararı bulunması da “yok” sayılmıştı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Andımız”ı geri getireceğine ilişkin beklentiler var. Ancak, bakanın bu konuda adım atacağı beklenmesin.
Bakana da sorulunca “Efendim zaten Andımız’ın okunması  yasak değil. Hatta, ilkokul kitaplarının ilk sayfasında Andımız yazılı. Sadece, her sabah sıraya girilip okunmasını zorunlu olmaktan çıkardık” denilecektir.  Ardından, isteyen okul yönetiminin Andımız’ı okutabileceği, bunun için hava koşullarını dikkate alması da önerilir. Yönetmelikten çıkarılan Andımız’ı acaba hangi okul yöneticileri okutabiliyor?

IRK ESASINA DAYANMIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 12. Maddesi’nde “öğrenci andı” bulunuyordu. “Çözüm süreci”nde her isteği kabul edilenler, Andımız’ın Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere, insan haklarına aykırı olduğunu, tercih hakkının  kaldırıldığını, yasal dayanağının bulunmadığı öne sürdü ve Danıştay 8. Dairesi’ne dava açtı.
Danıştay Savcısı, dava ile ilgili görüşünde, öğrencilerin bu yüce değerlerle donatılmasında insan haklarına, Anayasa’ya, Milli Eğitim Temel Kanunu’na, İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na aykırı bir durum olmadığını belirtti ve şöyle dedi:
“Dünyadaki tüm medeni uluslar, kendi vatandaşlarına, insanlık değerlerini, vatan ve ulus sevgisini öğretmekte, devletin şekli olarak benimsenen yönetim biçiminin niteliklerini anlatmakta ve bu değerlerin vatandaşlarına öğretilmesi ve benimsenmesi için farklı eğitim ve öğretim programları uygulamaktadır. Bu çerçevede, öğrenci andının her gün, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan ilköğretim okullarında, yabancı uyruklu öğrenciler kapsam dışında tutularak, okutulmasının Türk ilköğretim sisteminin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerekir. Bilginin tekrarlanma suretiyle öğretilmesi de bir eğitim yöntemidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar