Adının önünde bakan yazması, ona bu hakkı verir mi?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'Adının önünde bakan yazması, ona bu hakkı verir mi?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Süleyman Soylu, bakanlığı döneminde aralarında benim de bulunduğum çoğu kişiye hakaretler, küfürler etti. Sonra da çocuklar gibi sevinç içinde “ohhh…ohhh” dedi. Onun bu küfürlerine, hakaretlerine karşı sosyal medyayı kullanıp cevap verenler de çok oldu. Hatta bu yüzden sıkıntı yaşayan, S. Soylu tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulan yüzlerce kişi var. Buna rağmen, ona söylenmesi gerekenler saygı sınırları içinde söylendi.

Soylu’ya nazik bir biçimde cevap veren, hakaret etmeyen insanlar da sırf dönemin bakanını eleştirdi diye yargılanıyor. Mahkemenin beraat kararı vermesi, istinafın sanık lehine karar vermesi yetmiyor. Avukatları, ilk derece mahkemenin ve istinafın verdiği kararlara rağmen dosyayı Yargıtay’a taşıyor. 

“TERBİYESİZ SÖZLERİN”

S.K., 18 Haziran 2020 tarihinde, dönemin İçişleri Bakanı S. Soylu’nun  sosyal medya hesabından “Namussuz” dediğini hatırlattı. S.K. dönemin İçişleri Bakanı S. Soylu’ya şunları yazdı:

“Adının önünde ‘bakan’ yazıyor diye insanlara ‘namussuz’ diyemezsin. Senin bu terbiyesizce yazılmış sözlerin yüzünden cesaret alan yüzlerce kendini bilmez de koro halinde ‘namussuz’ diyor. Yazıklar olsun alayınıza.”

S. Soylu’nun avukatı, S.K. hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve cezalandırılmasını istedi. Suçu da, “Adının önünde ‘Bakan’ yazıyor diye insanlara ‘Namussuz’ diyemezsin” yazmakmış! Savcı, bunu kamu görevlisine hakaret kabul etmiş ve iddianame hazırlamış. Mahkeme, bakanının şikayeti hakkında şu kararı verdi:

İKİ KEZ BERAATE RAĞMEN

“Her ne kadar sanık S.K. hakkında kamu görevlisine hakaret suçunu işlediğinden bahisle cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış ise de, iddianame doğrultusunda sanığın katılana hitaben yazmış olduğu cümle içeriği göz önünde bulundurulduğunda ‘Senin bu terbiyesizce yazılan sözlerin…’ şeklinde devam eden cümlede geçen ‘terbiyesizce sözler’ ibaresi hakaret suçunu oluşturmayıp kaba söz olarak değerlendirilebilecek nitelikte olduğu, Yargıtay’ın yerleşik içtihatları doğrultusunda ‘terbiyesiz’ kelimesinin hakaret suçunu oluşturmaya elverişli bir kelime olmayıp, kaba söz, kaba hitap tarzı olarak kabul edilmesi gerektiğinin anlaşıldığından, bu haliyle sanığın üzerine atılı hakaret suçunun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı kanaatine varılmış, CMK’nun 222/2-a maddesi gereğince sanığın BERAATİNE” karar verdi.

“Senin bu terbiyesizce yazılmış sözlerin” diyen sanığın beraatı üzerine, S. Soylu avukatının konuyu istinafa taşımasını istedi. Avukat bu kez dosyayı istinafa taşıdı. Bölge Adliye Mahkemesi de, davayı inceledi ve ret kararı verdi. Gerekçe, karara şöyle yazıldı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 225 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar