Yaptıklarımızı gözden geçirelim mi?

Bismillahirrahmanirrahim;Rahmet ve mağfiret ayındayız. Kur’an’ın indirilmeye başladığı ayda. İçinde bin aydan hayırlı Kadir gecesi var. Allah’ın rahmeti sonsuz! Ramazan; amellerimizin muhasebesini yapma, silkinme...

Bismillahirrahmanirrahim;
Rahmet ve mağfiret ayındayız. Kur’an’ın indirilmeye başladığı ayda. İçinde bin aydan hayırlı Kadir gecesi var. Allah’ın rahmeti sonsuz! Ramazan; amellerimizin muhasebesini yapma, silkinme, arınma, yenilenme ayı. Gün boyu açlıkla mücadele edildiği için, büyük cihat sayılan tam bir nefis muhasebesi. Bedir zaferi, Mekke’nin fethi gibi önemli olaylar bu ayda gerçekleşti. Cihat ayı da diyebiliriz Ramazan’a.

Allah’ın her yarattığı hikmetlidir. Emrettiği ibadetlerin de sayısız hikmet ve kazandırdıkları var. İbadetlerle donanımlı bir kulda ideal bir Müslüman şahsiyeti oluşur. İbadetlerdeki özü yakalayıp Allah’ın murat ettiği amaca ulaşmak gerekli!
İsterseniz anlayabildiğimiz ölçüde bazı temel ibadetlerimizdeki hikmetleri görmeye çalışalım:

Kelime-i şehadet İslam’ın giriş kapısı. Bunu söyleyen saadet ve kurtuluş yoluna girer. Allah’ın Rabliğini, Resul’ün elçiliğini tanıklık etmiş gibi kabullenir. Allah ve Resulü’nün koyduğu ölçülerle bir hayat tarzı oluşturmaya çalışır.
Namaz dinin direği. İnsanı kötülüklerden alıkoyan bir ibadet! Günde 5 vakte yayılmış.

Oruç takvaya ulaştırır; Allah’tan sakındırır; helal, haram sınırlarında titizlik göstermeye çağırır.
Zekâtlar, sadakalar insanları bencillikten kurtarır, paylaşmayı öğretir.

Hac, kardeşliği pratize eder; Müslümanların birbirleri için yaşayan bir ümmet olduğu eğitimini yaptırır.
Cihat ibadetlerin ve Allah yolundaki fedakârlığın zirvesi! Yeryüzünde Allah’ın indirdikleri hâkim olsun azim ve gayreti.
İyilikleri emretmek, kötülüklerden sakındırmak; yeryüzünü yaşanılabilir hale getirmek, toplumu huzur ve barış iklimine ulaştırma çalışması.

İSLAM ONUN YAŞANMIŞIDIR

HİKMETSİZ, faydasız bir ibadet yok. Hepsi bizim iyiliğimiz için. İzninizle Ramazan ayında bir muhasebe yapalım. Biz kardeşler topluluğuyuz. Birbirimize karşı görevlerimiz var. Müslümanlar kardeşlerini cennete itekleme çalışması yapmalı. Akif’in deyimiyle: “Emr-i bi’lma’ruf imiş ehl-i İslam’ın işi, / Nehyedermiş bir kötülük görse kardeş kardeşi.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kültürel işgalin adı: Yabancılaşma 26 Aralık 2017 | 134 Okunma Türkiye’nin meseleleri kime emanet? 23 Aralık 2017 | 103 Okunma Kudüs bir bütündür!. Bölünemez.. 19 Aralık 2017 | 68 Okunma Yenikapı’daki Kudüs Direnişi Unutulmaz 16 Aralık 2017 | 118 Okunma ABD’nin İslam topraklarında işi ne? 12 Aralık 2017 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar