Kıbrıs Barış Harekâtı ve günümüz

Bismillahirrahmanirrahim; Tarih boyunca, Akdeniz’in tabii üs özelliğindeki en stratejik adası Kıbrıs uğruna nice kavgalar yaşandı. Zürih ve Londra Antlaşmaları’ndan sonra Türkiye, İngiltere ve...

Bismillahirrahmanirrahim;
Tarih boyunca, Akdeniz’in tabii üs özelliğindeki en stratejik adası Kıbrıs uğruna nice kavgalar yaşandı. Zürih ve Londra Antlaşmaları’ndan sonra Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın garantörlüğünde, 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs Anayasası’na göre Türkler ve Rumlar iki eşit toplumu birlikte yöneteceklerdi.

Rumların “Enosis - Büyük Yunanistan’ı kurma” hayalleri bitmek bilmedi. Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak etmeyi amaçlıyorlardı. Bu yüzden, Türkleri hiçbir zaman ortak olarak görmediler. Sık sık çatışmalarla yıldırmaya çalıştılar.

1963 ve 1967’deki çatışmalar katliam boyutuna ulaştı. Garantörlük hakkımızdan dolayı katliamı durdurmak için ordumuz teyakkuz halindeydi. İskenderun Limanı’na kadar geldi. Emir bekliyordu. ABD’nin mıknatıs alanındaki yöneticilerimiz Kıbrıs’a müdahale kararı veremediler. 1963’te İnönü Kıbrıs semalarında uçak dolaştırmakla yetinirken; 1967’de Demirel Amerika etkisiyle müdahaleyi göze alamadı. Asker İskenderun’dan geri dönmek zorunda kaldı.

15 Temmuz 1974’te Makarios’un Kıbrıs’ta darbe yapması üzerine çatışmalar yeniden alevlendi. Katliama dönüştü. Makarios Kıbrıs’ta tek Türk bırakmamak kararındaydı. Türkiye’de CHP - MSP Hükümeti vardı. Başbakan Ecevit sorunu diplomatik yönden çözme yanlısıydı. Başbakan Yardımcısı Erbakan Kıbrıs’ı hep bir dava olarak gördü. Diplomatik yönden sonuç alınamayacağını biliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kültürel işgalin adı: Yabancılaşma 26 Aralık 2017 | 134 Okunma Türkiye’nin meseleleri kime emanet? 23 Aralık 2017 | 103 Okunma Kudüs bir bütündür!. Bölünemez.. 19 Aralık 2017 | 68 Okunma Yenikapı’daki Kudüs Direnişi Unutulmaz 16 Aralık 2017 | 116 Okunma ABD’nin İslam topraklarında işi ne? 12 Aralık 2017 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar