Cezaevleri Ve Ceza Sistemi

Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı ikiyüzbin'i aştı. Bu sayı cezaevi kapasitesinin oldukça üstünde. Yani ülkemizdeki ceza evlerinin kapasitesi yetersiz kalıyor. Tabii bu durumun bir takım sebepleri var....

Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı ikiyüzbin'i aştı. Bu sayı cezaevi kapasitesinin oldukça üstünde. Yani ülkemizdeki ceza evlerinin kapasitesi yetersiz kalıyor. Tabii bu durumun bir takım sebepleri var. Öncelikle Feto operasyonlarıyla tutuklanan 40 bin 'den fazla kişi cezaevlerindeki doluluk oranlarını çok fazla arttırdı. Ayrıca bölgemizde cereyan eden savaşlar ve güvensizlik ortamlarının sonucu olarak ülkemize gelen yabancıların sebep olduğu yabancı mahkûm sayısındaki artışlar var. Cezaevlerindeki doluluk oranının artışında önemli bir faktör de Ceza İnfaz Kanununda hükümlülerin yatması gereken sürelerle ilgili yapılan değişiklikler. Yetkililer “Eskiden 10 yıl ceza alan 4 yıl yatıp şartlı salıverilirken şimdi 10 yıl alan 7 yıl yatıyor, bu durum da hükümlünün cezaevindeki yatış süresini neredeyse yüzde 70-80 oranında artırıyor.” şeklinde konuşuyor.

            Ülkemizde durum böyle de Dünyada nasıl? Dünya genelinde hükümlü ve tutukluların toplam sayısı 10 milyon 350 binden fazla. Birinci sırayı 2 milyon 200 binden fazla hükümlü ve tutuklusuyla Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Amerika'yı 1 milyon 650 bin ile Çin ve 640 bin ile Rusya takip ediyor.

            Avrupa'nın müreffeh ülkelerinde durum çok daha ilginç bir hal almaya başlamış. Hollanda Adalet Bakanlığı ülkedeki hapishanelerin üçte birinin boş kaldığını duyurarak bu boş binaları başka ülkelerin suçluları için cezaevi olarak kiralayacağını duyuruyor. Ayrıca İsveç'te hapishanelerdeki tutuklu sayısındaki azalma dolayısıyla 5 cezaevi kapatılmış. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye ve AB ilişkilerini yeniden düşünmek 31 Ağustos 2018 | 4.315 Okunma ABD'nin kanlı eli 17 Ağustos 2018 | 4.155 Okunma Bedelli askerliğin düşündürdükleri 10 Ağustos 2018 | 6.209 Okunma YKS sonuçlarının düşündürdükleri 03 Ağustos 2018 | 4.242 Okunma Doğal afetler ve iklim değişikliği 27 Temmuz 2018 | 188 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar