Öğrenme hakkı

Demokratik bir ülkede iktidarı elinde bulunduranların denetimi ve gözetim altında tutulması, demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak nitelenen medyanın, basının demokratik işlevlerinin önemli bir boyutudur. Demokrasinin...

Demokratik bir ülkede iktidarı elinde bulunduranların denetimi ve gözetim altında tutulması, demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak nitelenen medyanın, basının demokratik işlevlerinin önemli bir boyutudur.

Demokrasinin geliştiği Batı ülkelerinde özgürlükler -basın özgürlüğü de-soyut şeyler değildir. Uzun mücadeleler sonrasında aydınların, kanaat önderlerinin mücadele içinde ağır bedeller ödeyerek öğrendiği bir takım kazanılmış haklar olarak karşımıza çıkar.

MÜCADELE SONUCUNDA

Daha da öz bir biçimde ifade edersek “basın özgürlüğü” bireyin siyasal iktidarlara karşı yürüttüğü yiğitçe, kahramanca bir savaş olarak görülüyordu.

Bugün gelinen noktada, insanların yaşadıkları toplumda olan biteni öğrenme hakkı, bu mücadelenin sonucudur.

Bu olan biteni öğrenme hakkı özellikle de demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla oturmadığı ülkelerde siyasi iktidarlar tarafından çeşitli gerekçelerle kısıtlanmaya, engellenmeye çalışılmakta ve insanların yaşadıkları toplumda olup biteni öğrenmesinin önüne geçilmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zarrab davası 28 Kasım 2017 | 16 Okunma Bir diplomatın görüşleri 10 Ekim 2017 | 510 Okunma Lider olabilmek 07 Ekim 2017 | 167 Okunma Şimdi ne diyeceksin? 03 Ekim 2017 | 224 Okunma Vah canım ülkem vah 30 Eylül 2017 | 229 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar