AK Parti ve yeni sistem

Türkiye 16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı Sistemi Referandumu ile yeni bir dönemin kilidini açmıştı. Türkiye’yi bu döneme zorlayan değişim, yenileşme ihtiyaçlarıdır. Bu değişim ve...

Türkiye 16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı Sistemi Referandumu ile yeni bir dönemin kilidini açmıştı. Türkiye’yi bu döneme zorlayan değişim, yenileşme ihtiyaçlarıdır. Bu değişim ve yenileşme ihtiyaçları sadece sistemle sınırlı değildir. Aynı zamanda siyasal yapının, idari yapının, toplumsal yapının bütün alanlarında değişim, yenileşme ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Her yapı ihtiyaç duyulan değişim ve yenileşme ihtiyaçlarına cevap vermelidir.

16 Nisan Referandumu sonrası kilidi açılan kapıdan 24 Haziran seçimleri ile girildi. Daha işin başındayız. Kapıdan içeriye eksiksiz girilmesi, ona göre yenidünya kurulması kaçınılmazdır. Geriye dönüş yoktur. Bu yenileşme ve değişe ayak uyduramayan kurumlar, hareketler, ideolojik ve sosyal yapılar yok olmaya mahkûmdur.

Siyasi yapılarda buna dâhildir. Şu unutulmamalıdır, değişim ve yenileşme ihtiyaçları toplumun taleplerinden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenledir ki 16 Nisan Referandumu sonrası bütün siyasi yapılarda değişim ve yenileşme talepleri ortaya çıktı. Fakat çıkan bu ihtiyaçlar sadece kadroların değişimi gibi yanlış anlaşıldı. O nedenle de kadro değişiklikleri hem CHP’de hem de AK Parti’de hızlı bir şekilde moda gibi gelip geçti. Oysa değişim ve yenileşme ihtiyaçları kadrolar ile sınırlı değil, anlayış, mantalite, fikir, yorumlama, değerlendirme, bakış açıları, analiz gibi bütün açılardan yapılması gerekiyordu. Anlayacağınız metal yorgunluğu değil mental yorgunluğu da söz konusuydu. Metal yorgunluğu giderseniz bile mental yorgunluğu gidermek için hiçbir siyasi partide bir hareketlenme yaşanmadı bugüne kadar. Hatta yeni kurulan Meral Akşener hareketi de bunu karşılayamadı.

Bizde siyasal zihin dağınıklığı, toplumun beklentilerine cevap verememenin temel göstergesi siyasal parçalanmışlıktır. 1990’lı yıllarda siyasetin hali bunun en güzel örneğidir. Koalisyonlar, azınlık hükümetleri, Meclis aritmetiği gibi.

Yenileşme, değişim ihtiyaçları toplum tarafından öncelikle mevcut siyasal yapılardan beklenir. Siyaseten gönül verdiği kadroların bu ihtiyaçlara uygun cevap vermesini bekler. Bu beklenti umutları çerçevesinde süre verir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fırat’ın doğusu ve ABD’nin anladığı dil 14 Aralık 2018 | 5.436 Okunma Sağlam sistem, güçlü gelecek 02 Eylül 2018 | 5.876 Okunma Ekonomi-Kriz ve Yerel seçimler 31 Ağustos 2018 | 4.672 Okunma Ankara koridoru 26 Ağustos 2018 | 4.587 Okunma Dinamik toplum güçlü Türkiye ve Bayram 24 Ağustos 2018 | 6.602 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar