Le Monde: PKK kaybetti, Kürt devleti azalan bir olasılık

Fransız Le Monde gazetesi geçtiğimiz günlerde ilginç bir dosya yayınladı. Gazetenin birinci sayfasından geniş bir şekilde anonsladığı dosyada, öncelikli olarak “PKK savaşı kaybetti” ve “Dört...

Fransız Le Monde gazetesi geçtiğimiz günlerde ilginç bir dosya yayınladı. Gazetenin birinci sayfasından geniş bir şekilde anonsladığı dosyada, öncelikli olarak “PKK savaşı kaybetti” ve “Dört ülkede parçaları bulunan bir Kürt devletinin kurulması artık eskisinden daha uzak bir olasılık” saptamaları yer alıyor.

Ayrıca, Ankara’nın her platformda anlatmaya çalıştığı ancak hiçbir Batılı karar vericinin anlamak istemediği “PYD’nin PKK’nın Suriye kolu” (dolasıyla da terörist) olduğu vurgusu da Le Monde’un dosyasında yer alıyor. “Rojava’nın PKK’nın bir yönetim-hükümet etme laboratuvarı olduğu” vurgusu da yazının ana hatlarını oluşturuyor.

Haftabaşında yayınlanan ve dört sayfadan oluşan dosyanın, şimdiye kadar gündemimize gelmemesindeki basın-yayın faaliyeti eksikliğini bir tarafa bırakalım ve dosyadan bölümler paylaşmaya devam edelim.

Dosyayı hazırlamak için hiçbir Türk yetkili ile konuşulmamış. Atıfta bulunulan kaynaklar, PKK’lı bir terörist ile bir PKK sempatizanı. Ve Fransız resmi kaynaklarının da yer aldığı akademik-siyasi uzmanlara danışılmış.

“PKK’nın yeni Kobani’ler oluşturmak” amacıyla, bazı kent ve kasabalarda hendek kazdığı ve halkın bu girişime destek vermemesi nedeniyle başarısız olduğunun yazıldığı dosyada “gerilla”nın da çıkmaza girdiği ve PKK terör örgütünün tarihinin en kritik dönemini yaşadığı yorumu yapılıyor. Türkiye’nin terörle mücadelede attığı etkin adımların sonucunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hendek kazma yoluyla “şehir savaşı” başlatma çabasındaki PKK teröristlerinin bozguna uğradığı vurgulanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar