İran ve Küba, Kuzey Kore kapısını da açacak mı?

İran ve Küba’nın ABD ve Batı ile ilişkilerinin yumuşama evresine girmesi, Kuzey Kore’nin de yeniden dünya siyaset sahnesinde “kabul edilebilir” bir zemine yerleşmesinin kapısını açacak gibi...

İran ve Küba’nın ABD ve Batı ile ilişkilerinin yumuşama evresine girmesi, Kuzey Kore’nin de yeniden dünya siyaset sahnesinde “kabul edilebilir” bir zemine yerleşmesinin kapısını açacak gibi görünüyor. Hafta içinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Dünya Gazeteciler Konferansı’nın ilk bölümü “Kore Yarımadası’nın Yeniden Birleşmesi” başlığında gerçekleşti.

Söz alan Güney Kore’li yetkililer Kuzey Kore ile yaşanan gerilimden ve yarımadanın bölünmüşlüğünden duydukları rahatsızlğı dile getirip, yeniden birleşme özlemini duyurdular.

“Kuzey Kore bizim için ne anlama geliyor? Öncelikle güvenliğimize yönelik bir tehdit ancak bir diğer tarafta da Kore’nin birleşmesi için birlikte çalışmak zorunda olduğumuz bir ortak,” cümlesi toplantıda konuşan Güney Koreli siyasetçi Na, Kyung-Won’un konuşmasından.

Peki, dünya yüzeyindeki “düşman kardeşler” ekolünün öne çıkan örneklerinden olan Kore başlığı bu kadar geniş kapsamlı olarak ele alınırken, Kuzey Kore’den kimse var mıydı katılımcılar arasında? Bu soru toplantının ilk gününde gazeteciler tarafından en çok sorgulanan madde oldu. Güney Koreli yetkililer çekingen bir yaklaşımla, “muhtemelen seneye davet ederiz.” yanıtını verdiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.607 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.055 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar