Cumhurbaşkanımız BM’ye İdlib kazanımı ile gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere bugün New York’a gidiyor. BM sisteminin tarihinin en zayıf dönemini yaşadığı bir dönemeçte...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere bugün New York’a gidiyor. BM sisteminin tarihinin en zayıf dönemini yaşadığı bir dönemeçte başta Suriye, Filistin, Somali, Yemen gibi ülkeler olmak üzere pek çok coğrafya, New York’tan iyi haberler bekliyor. 

Türkiye New York’a Soçi zirvesinde varılan İdlib mutabakatı haberiyle gidiyor. Bir katliamın, yeni bir insanlık trajedisinin engellenmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başta Tahran zirvesi, ardından Soçi buluşmasındaki kararlı girişimi sayesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rus lider Vladimir Putin ile bir araya geldiği Tahran zirvesinde ateşkes için büyük bir çaba sarf etti ve Soçi’de Putin ile yaptığı görüşmede bu yönde önemli bir adım atılmasını sağladı. 

Türkiye, bir yandan yeni trajedileri engellemek için var gücüyle çalışırken, evlerinden göç etmek zorunda kalmış olan Suriye ve Iraklı mültecilere evsahipliği yaparak dünya insani diplomasi karnesine altın bir sayfa açmış durumda. 

BM’ye insani yardımlar konusunda bir numaralı ülke olarak gidiyor Ankara. 

Dünyada acımasızlaşan çok kutuplu dünya dengelerinde, bir o kadar acımasız bir hegemonya kavgası sürerken Türkiye insan odaklı bir diplomasi sürdürüyor ve bu da ülkemize dünya ölçeğinde bir önderlik imkanı sunuyor. 

Küresel ölçekte daha fazla kar, daha fazla hegemonya mücadelesi, insanı, çevreyi ihmal eden, savaşlar, göçler, salgın hastalıklar ve açlığa yol açan bir noktaya erişmiş durumda. 

Ve bu yılki zirvede tüberküloz ayrı bir başlık olarak zirvede ele alınacak. Ayrıca Nelson Mandela yılı olarak Afrika da ayrıca gündemde olacak. Türkiye, yüzyıllarca sömürülen Afrika kıtasına ayrı bir vizyonla yeni bir süreç de başlattı. Pek çok ülkeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanımız, bu ülkelerin ekonomik ve siyasi ilerlemesine büyük katkı sağladı. 

BM gündemi yoğun… Detayları bir sonraki yazımızda paylaşacağız. 

    

Sevil’in asil acısı

Sevil Nuriyeva, Azerbaycanlı Türkiye, Türk dünyası aşığı bir gazeteci… Benim de çok yakın dostum, kardeşim. Geride bıraktığımız hafta içinde kıymetli eşi Etimat Ismayilov hain bir saldırıda katledildi. 

Sevil’e başsağlığı ve sabır, kıymetli eşine başsağlığı diliyorum. Geride dört yaşındaki yavruları İlyas, kardeşim Sevil’in asil bir şekilde yaşadığı acısı ve aydınlatılmayı bekleyen kalleş bir saldırı kaldı. 

Bir saldırının hemen ardından henüz ifadeler alınmaya başlanmamışken “Olay aydınlatıldı” başlıklarının atılması, soru işaretlerini dağıtmaz. Olayın takipçisiyiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.603 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.499 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.774 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.050 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar