AB’nin seçim sandıklarına gömülen siyasal istikrarı

Yeni haftaya Avrupa Birliği’nin iki önemli ülkesindeki Başbakan değişimleriyle başlıyoruz.                 Pazartesi günü bu yazıyı yazdığım saatlerde Fransa Başbakanı...

Yeni haftaya Avrupa Birliği’nin iki önemli ülkesindeki Başbakan değişimleriyle başlıyoruz.                

Pazartesi günü bu yazıyı yazdığım saatlerde Fransa Başbakanı Manuel Valls’in 2017 seçimleri için adaylığını açıklamasına çok kısa bir süre kalmıştı. Ve bu deklerasyonunun hemen ardından da Başbakanlık görevinden ayrılması bekleniyordu.

Son dakika payına ilişkin rezervimizi buraya koyup, İtalya’ya geçelim.

Pazar günü yapılan referandumda “hayır” oyunun çıkması üzerine İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifa etti. İngilizlerin Brexit kararı kasırgalığında olmasa da ufak çaplı bir siyasal fırtınaya yol açan bir sonuçtan söz ediyoruz. İtalyanlar referandumda neyi oylamışlardı, hatırlayalım. Bir anayasa reformu oylandı esasında. Ancak tıpkı David Cameron-Brexit denkleminde olduğu gibi, İtalyan Başbakan Renzi de bu referandumu kendi geleceği için güvenoyu olarak algıladı ve algılattı. Sonuçlar açıklanınca da sahneden çekildi.

İtalyanların kararının belli olmasından sonra hafta Euro’nun düşüşüyle başladı. Son 21 ayın dolar karşısında en düşük değerine indi Euro para birimi. Sonra gün içinde toparladığına ilişkin haberler geldi. Nasıl olsa alışıklar finansal operasyonlara. Bir güzellik de yapmışlardır kendi para birimleri için.

İtalyan seçimlerinin ardından sesi en gür çıkan siyasetçi ise Fransızların aşırı sağcı lideri Marine Le Pen oldu. Le Pen, İtalyanların kararının sadece Renzi’ye değil, AB’ye itiraz olarak yorumlanması gerektiğini söyledi. “Milletlerin özgürlüğe ve korunmacılığa duyduğu susuzluğa kulak verilmelidir” dedi Le Pen.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar