AB’nin eksen kayması

Zaman zaman gündeme geliyor. Türk dış politikasındaki onurlu duruşu yadırgayan çevreler, Türkiye’nin ekseninin kayıp kaymadığını tartışmaya açıyor. Benzeri bir tartışmaya...

Zaman zaman gündeme geliyor. Türk dış politikasındaki onurlu duruşu yadırgayan çevreler, Türkiye’nin ekseninin kayıp kaymadığını tartışmaya açıyor. Benzeri bir tartışmaya geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım’dan cevap gelmişti. Başbakan Yıldırım, “Bu doğal bir şey değil mi? Türkiye bölgede karşı karşıya bulunduğu tehditleri, fırsatları ıskalayamaz. Bunu böyle görmek lazım. Biz ‘tek seçenek AB’dir. AB’nin ne zaman gönlü olursa’ diyecek halimiz yok” şeklinde konuşmuştu.

Türkiye, elbette seçeneklerini, ilişkilerini çeşitlendirerek yeniden dizayn edilen dünya sistemine adapte oluyor.

Tartışmaya bir başka açıdan bakalım şimdi. Dünya dengelerinde bir çizgi değişikliğinin yaşandığı doğru... Kaynakları azalan, insanoğlu eliyle iğdiş edilen yerküre, sosyal adaletsizlik yörüngesine girmiş durumda. Bu sarsıntı da esasında süper güçlerin adalet terazilerini parçalayıp atmaları nedeniyle gerçekleşiyor.

Ekseni kayan birileri var, Batı dünyasının ekseni kayıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin ekseni kayıyor. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığı gibi kavramlar, mülteci krizinin kangrenleşmesi tam da Batı cephesindeki eksen kaymasının sonuçları.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin önemli bir kısmında seçim sürecine girildi. Bu süreçlerde zaten şirazesinden çıkmış olan bu ülkelerden garip işaretler geliyor.

Örneklere bakalım...

Fransa eski Başbakanı Manuel Valls, 2017 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Sosyalist Parti’den adaylığını açıklarken, vizyonsuzluğunu ve kendi eksen kaymasını da deklere etmiş oldu. Ne dedi Valls? “Trump’ın Amerika’sı, Putin’in Rusya’sı, Çin ve Erdoğan’ın Türkiyesi ile başa çıkmak için adayım.”

Kendi partisinin önseçimlerinde bile tek basamaklı bir sonuç alabileceği konuşulan Fransa Başbakanı’nın derdi nedir? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Avrupa kıtası dışındaki üç daimi üyesinin lideri ve Recep Tayyip Erdoğan, Valls’i niye rahatsız eder? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar