ABD büyükelçisi ikna etti mi?

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile son dönemde Suriye sınırında yaşanan gelişmeler başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili bir röportaj gerçekleştirdik. Amerikalı diplomat “ABD...

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile son dönemde Suriye sınırında yaşanan gelişmeler başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili bir röportaj gerçekleştirdik. Amerikalı diplomat “ABD, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt oluşumuna önderlik ediyor” haberlerinden rahatsız olmuş. Yabancı bir diplomatın kendi ülkesinin Türk kamuoyundaki algısını düzeltmek üzere bir hamle yapması anlaşılır bir şey elbette. Çok nazik bir şekilde gerçekleşen ziyareti sırasında kendisine yönelttiğim sorularım son derece netti. “Kürt devleti kurulmasına öncülük mü ediyorsunuz”, “PYD’ye destek oluyor musunuz” ,”Esad’ı devirmek halen öncelikleriniz arasında mı”, “Seçimlerden önce sıkça gerçekleşen ziyaretlerden yola çıkarsak, Türk siyaseti ABD’de dizayn ediliyor diyebilir miyiz” başlıkları esasen merak ettiğim konulardı.

Bu sorulara verdiği yanıtları röportajımızda okudunuz. Peki bunun dışında aklımda neler kaldı?

Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, 34 dakika boyunca güzel bir sohbetimiz oldu. Eksiksiz, tamamını yanıtladı sorduğum soruların. “Türk medyasındaki haberlerden rahatsızım” diye söze girdi ve kendi pozisyonlarını anlatmaya çalıştı. Medyanın uydurarak bu haberleri yazmadığını, somut gelişmelerin olduğunu hatırlattım.

Ben de ABD’nin Ortadoğu’da, öncelikle Suriye ve Irak’ta bir Kürt oluşumu fikrini desteklediğini dahası bunun fikir mühendisliğini ve operasyonel sorumluluğunu üstlendiğini düşünenlerdenim. Türkiye’deki son seçimlerde HDP’nin barajı geçmesinin de bu mühendislik çalışmasının halkalarından biri olduğu kanaatindeyim. Sorularımı da bu çerçevede yönelttim ABD’li diplomata. Peki cevaplarından ikna oldum mu? Bu fikrim değişti mi mülakatın sonunda? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.607 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.055 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar