15 Temmuz ve bir ömürlük bir gün

“O gece, Türkiye tarihinin ne kötü gecesiydi”, ifadesi kesinlikle abartı içermiyor. Düşman, hoca, asker, polis, millet, ezan, tank, uçak... Lider ve demokrasi... Kelimelerin sayısını arttırabiliriz. O geceye kadar bu...

“O gece, Türkiye tarihinin ne kötü gecesiydi”, ifadesi kesinlikle abartı içermiyor. Düşman, hoca, asker, polis, millet, ezan, tank, uçak... Lider ve demokrasi... Kelimelerin sayısını arttırabiliriz. O geceye kadar bu ifadelere ilişkin ne biliyorsak, hepsini yeniden öğrendik. Ve aslında hiç bir şey bilmediğimizi, hiç bir şeyin farkında olmadığımızı acı bir tecrübeyle gördük. Askerin daha sonra adını o gecenin direnişçileri uğruna değiştirecek olan Boğaz Köprüsü’ne çıkıp, Ankara’da jetlerin uçmaya başladığı dakikalarda “darbe”, “kalkışma” diye tanımladığımız şeyin aslında “emperyal bir işgal” ve “parçalama” girişiminin “ilk adımı” olduğunu farkedemedik bile.

“Düşman” kavramı başka bir boyut kazandı, “kötülük” kavramı level atladı. “Korku”, İlahi bir el yardımıyla yürekten sökülüp atılırmış, o gece bildik. “Hızır” en zor zamanlarda yetişirmiş, anladık.

“Milletin çıplak eli” en etkili silahmış.

Ve şu coğrafyada dostumuz yokmuş, hiç olmamış. Göz dikmişler toprağımıza, birliğimize, tüm değerlerimize. Gözümüzü kırpma riskimiz yokmuş bugünlerde.

“Bir ömürde sadece bir gün vardır, o da ömrün adıdır” denecek olursa, işte o gün 15 Temmuz’du. Ne öğrendiysek, neye inandıysak, değer namına ne biriktirdiysek, aslında, 15 Temmuz gecesi için biriktirmişiz. O tankın sokaktan geçmesi, o dipçiğin, sonra o kurşunun sokaktaki insanı hedeflemesi zihnimizde özür bulduysa, o momentumu yaşanabilir bulduysak, yazık bize. Ertesi gün hesabı yaptıysak, B planı düşünebildiyse zihnimiz, vicdanımızın defterini oturup baştan yazalım. Mertlik, namertlik o gece yeniden tanımlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da tarihi dörtlü zirve ve mevcut uluslararası iklim 28 Ekim 2018 | 6.606 Okunma Riyad krizden çıkış yolu arıyorsa 24 Ekim 2018 | 5.503 Okunma Katil ve itiraflar: Riyad’ın yeni 11 Eylül’ü 21 Ekim 2018 | 5.777 Okunma Kaşıkçı olayı Riyad’ın miladı olacak mı? 16 Ekim 2018 | 6.378 Okunma Cemal Kaşıkçı vakası ve odanın ortasında duran fil 14 Ekim 2018 | 6.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar