Ya başkanlık ya da koalisyonsuz parlamenter sistem

Çeyrek asırdan beri başkanlık sistemini savunuyorum. 1987 yılından beri günlük ve haftalık yazılarımı inceleyenler bu tavrımın ne kadar açık ve net olduğunu görecektir. Yani başkanlık sistemini...

Çeyrek asırdan beri başkanlık sistemini savunuyorum. 1987 yılından beri günlük ve haftalık yazılarımı inceleyenler bu tavrımın ne kadar açık ve net olduğunu görecektir.

Yani başkanlık sistemini AK Parti’nin kurulmasından çok önce gündeme getiren ve savunanlardanım.

Bu hususta başkanlık sistemini esas alan 85 maddelik bir anayasa taslağının hazırlanmasında görev almış ve geçen dönemde meclise arz etmiş heyetin bir üyesi olarak hala aynı görüşte olduğumun altını kalın çizgilerle çizmek isterim.

Salı günü yayınlanan yazımın sonunda da belirttiğim gibi ben başkanlık sisteminin AK Parti’den ziyade AK Parti sonrası için lazım olduğunu bir kez daha hatırlattım.

Başkanlık sistemi olsaydı şu anda karşı karşıya kaldığımız koalisyon açmazını yaşamayacaktık.

Meclis yürütme erki ile ilgilenmeyecek yasama görevine bakacaktı.

***

Başkanlık sistemi yasama, yürütme ve yargının sert biçimde birbirinden ayrıldığı ve siyasi istikrarın garanti olduğu bir sistemdir.

Muhalefetin karşı çıkması başkanlık seçiminden ümitsiz olmalarındandır. Milleti devleti düşündüklerinden değildir.

AK Parti ise sistemi halka anlatamamıştır.

Bu seçim sonuçları yakın gelecekte başkanlık talebinin tekrar gündeme gelmesini zorlaştırmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar