Seçimin kilit partisi barajla boğuşan parti olacak

7 Haziran seçimlerinin en önemli eşiğini Salı günü aşmış olduk. Listeler YSK’ya verildi. Partilerin adayları belli oldu. Hayırlı olsun. Seçim sistemimizin özelliği sebebiyle adayların isimleri...

7 Haziran seçimlerinin en önemli eşiğini Salı günü aşmış olduk. Listeler YSK’ya verildi. Partilerin adayları belli oldu. Hayırlı olsun.

Seçim sistemimizin özelliği sebebiyle adayların isimleri üzerinde durmanın çok fazla bir anlamı bulunmuyor.

Seçim sistemimiz, adaylar arasında herhangi bir tercihin yapılmadığı seçim bölgesi ve milletvekili dağılımını düzenleyen D’Hondt sistemi üzerine bina edilmiştir.

Bu sistem adaylardan ziyade partiyi ve lideri öne çıkaran bir sistemdir.

Öte yandan kemikleşmiş parti oylarını adayların olumsuz etkilemesi söz konusu değil.

Gösterildiği bölgede tanınmadığı gerekçesiyle eleştirilen adaylar önümüzdeki iki ay içinde yeterince tanınırlar ve itirazlar diner dolayısıyla partilerin oylarında bir eksilme yaşanmaz. Küskünlerin de partilerine pek zararı dokunmaz, kendileri zarar ederler!

Adaya bakarak oyların bir diğer partiye kayması istisnai bir durumdur. Bu istisnai durum da seçimlerin genel sonuçlarını etkileyecek oranda değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar