‘Hz. Peygambere olan yakınlığımı dünya malı ile değişemem’

Bugün 10 Muharrem 1437. Acılarımızın yenilendiği gün.10 Muharrem Hz. Adem’in tevbesinin kabul edildiği, Hz. Nuh’un gemisinin karayı bulduğu, Hz. İbrahim’in Nemrud’un ateşinden...

Bugün 10 Muharrem 1437. Acılarımızın yenilendiği gün.
10 Muharrem Hz. Adem’in tevbesinin kabul edildiği, Hz. Nuh’un gemisinin karayı bulduğu, Hz. İbrahim’in Nemrud’un ateşinden kurtulduğu, Hz. Musa’nın kavmini Firavun’un şerrinden kurtardığı, Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulduğu gün olduğu rivayet edilir. 

Peygamberimiz (sav) Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. Bunun ne orucu olduğunu sordu. Yahudiler “Bugün Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun’u boğdurduğu gün. Hz. Musa, şükür olarak bugün oruç tutmuştur” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz de “Biz, Musa’nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz” buyurdu. O gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti.

Ertesi sene Ramazan orucu farz kılınınca Muharrem orucu da sünnet olarak kaldı.

***

Bizim toplumumuzda Muharrem ve aşure denince akla ilk gelen Hz. Hüseyin Efendimizin Kerbala’da şehid edilmesidir.

Hz. Hüseyin bir gün pazarda kendisini tanımayan bir esnaf ile pazarlık yapar. Bunu gören biri esnafa Hz. Hüseyin’in peygamber torunu olduğunu hatırlatır. Esnaf Hz. Hüseyin’in almak istediği malı ona hediye etmek ister. Hz. Hüseyin “Ben Hz. Peygambere olan yakınlığımı dünya malı ile değişemem” cevabını verir ve dini ticarete alet etmeme dersi vererek malı parasını ödeyerek alır.

Dini istismardan bu kadar sakınan ve dünyaya zerre kadar ehemmiyet vermeyen Hz. Hüseyin Kerbela’ya dünya mevkii için değil haksızlık karşısında direnmek için gider.

Hicretin 61. senesinde 10 Muharrem’de Kerbela’da Hz. Hüseyin’le birlikte çoğu ehl-i beyt’ten 70 kişi şehid olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar