Dar mı daraltılmış mı?

Olurdu olmazdı derken yavaş yavaş mevcut anayasa ile fiili durum arasındaki çelişkinin giderileceği bir aşamaya yani başkanlık sistemine doğru ilerliyoruz. Öte yandan başkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminin de...

Olurdu olmazdı derken yavaş yavaş mevcut anayasa ile fiili durum arasındaki çelişkinin giderileceği bir aşamaya yani başkanlık sistemine doğru ilerliyoruz.

Öte yandan başkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminin de değişeceği haberlerini okuyorsunuz.

Yeni sistemde tartışılan husus baraj ve seçim bölgesi şeklinde yansıyor.

Teklifi hazırlayanların baraj konusunda henüz karar vermedikleri bölge konusunda da dar ile daraltılmış bölge arasında tereddüt ettikleri anlaşılıyor.

***

Mevcut bölge sistemini biliyorsunuz. İstanbul, Ankara ve İzmir haricinde her şehir bir seçim bölgesidir. İstanbul 3, Ankara ve İzmir 2 bölgeye bölünmüş durumdadır.

Dar bölge, her milletvekili için tek bölgeyi öngörmektedir. Yani Türkiye 550 seçim bölgesine bölünecek ve her bölge tek bir milletvekili çıkaracak.

Daraltılmış bölge ise her seçim bölgesinin aynı miktarda milletvekiliyle sınırlandırılması demek.

Daraltılmış bölgenin 3 - 5 milletvekiliyle sınırlandırılması tartışılıyormuş.

***

Oysa Türkiye şu anda 81 ilden 54’ünde zaten 5 veya daha az milletvekili seçerek daraltılmış bölge sistemini uyguluyor.

14 il mevcut sistemde 2 milletvekili, 19 il 3, 11 il de 4 milletvekili çıkarıyor.

Sayı 3’e çıksa 2 milletvekili çıkaran ili diğer illerle birleştirmek zorunda kalacaksınız.

Sayıyı beşe çıkarsanız 30 ile komşu illerden bölge ekleyeceksiniz.

Mesela Rize 3 milletvekili çıkarıyor eğer sayıyı beşe çıkarırsanız ya 2 milletvekili çıkaran Artvin’i ya da Trabzon’dan bir bölgeyi Rize’ye bağlayacaksınız.

Seçmen tepkisini düşününüz! Oysa dar bölge yapsanız Rize’yi 3 bölgeye bölersiniz, hiçbir sorun kalmaz, işler daha da kolaylaşır.

***

 Şu anda 54 ilde zaten 5 ve daha az milletvekiliyle daraltılmış bölge sistemi uygulanmaktadır ve sorunludur.  Hele de adaylar Ankara’dan gönderilmişse.

Millet partisine oy verir, vekilini tanımaz, ulaşamaz, parti teşkilatlarıyla da o adaylar genelde sorunludurlar!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar