Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı kararı

Daha önce yazdım tekrar edeyim, Türkiye’de siyasi sistemin adı yasal olarak parlamenter, şekil olarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği günden bu yana yarı başkanlık, fiili olarak da...

Daha önce yazdım tekrar edeyim, Türkiye’de siyasi sistemin adı yasal olarak parlamenter, şekil olarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği günden bu yana yarı başkanlık, fiili olarak da başkanlıktır. Bu üç sistemin özelliklerini bilenler bu tespite itiraz etmezler/edemezler.  

Cumhurbaşkanı seçilmeden önce farklı bir cumhurbaşkanı olacağını ve anayasal yetkilerinin hepsini kullanacağını bütün dünyaya ilan etti. Şu anda gördüğümüz tasarruflar da bu ilanın müşahhaslaşmasıdır (somutlaşmasıdır).    

Anayasada cumhurbaşkanına verilen yetkileri önceki cumhurbaşkanları kullanmamıştı. Erdoğan kullanıyor.  Yani anayasaya aykırı hareket etmiyor!  Doğrudan halk tarafından seçildiği için halk tabanı hükümetinkinden daha güçlü!  İşin içine bir de karizma girince sistem fiilen başkanlık sistemi oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar