Çin konusunda Türkiye-ABD ortaklığı şart

Bir terör devleti olarak varlığını sürdüren Çin, Uygur Türklerinin barışçı gösterilerini dahi Radikal İslam sınıfına sokarak kriminalize etmeye çalışıyor. Çok uzun...

Bir terör devleti olarak varlığını sürdüren Çin, Uygur Türklerinin barışçı gösterilerini dahi Radikal İslam sınıfına sokarak kriminalize etmeye çalışıyor. Çok uzun zamandır Doğu Türkistan'ın durumu çok kötü. 

***


Doğu Türkistan halkı 20. asır boyunca çok acılar çekti. Uygur Türklerinin efsanevi lideri İsa Alptekin'in söylediği gibi bu halk sürekli pandalar gibi yok olma tehdidiyle yaşadı. Sadece yabancı seyyahlara mihmandarlık ettiği için ömür boyu hapse mahkûm edilen insanların ülkesiydi burası. 

***


Kaşgar'ın sokaklarına Gök-Bayrak'ı yani ay yıldızlı mavi Doğu Türkistan bayrağını asmak ise kurşuna dizilme sebebiydi. Uygur Türklerinin İsa Bey diye andığı Alptekin'in ismini dahi anmak yasaktı. Türkistan'ın bu yiğit lideri her zaman pasif direnişin dilinden konuştu, kendi halkının haklarını ve özgürlüklerini hep uluslararası hukuk ve diplomasi yoluyla almak istedi. 

***


1988'de Çin'in azınlık Türk gençleri sokaklarda onun ismini haykırarak protesto yürüyüşleri yaptığında gözleri görmez halde İstanbul'da mütevazı bir evde yaşıyordu İsa Bey. Sözde milliyetçilik nutukları atan dönemin Türkiye devletinin zulüm görmekte olan Doğu Türkistan halkı için hiçbir şey yapamayacağını biliyordu, bu durumu sitem belirtmeden sadece hüzünle ifade eden adamdı İsa Bey. 

***
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi ve Erdoğan’ı hedef alan taarruzlar 21 Kasım 2017 | 9.067 Okunma ABD karşısında TSK ve MİT 20 Kasım 2017 | 1.447 Okunma Türkiye bambaşka bir döneme giriyor 19 Kasım 2017 | 3.064 Okunma Atatürk’ün ölümüne ağlayamayanlar 15 Kasım 2017 | 668 Okunma Atatürkçülük stratejisi mi var? 14 Kasım 2017 | 733 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar