Mesaj, ders ve gereği

Yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanlığını ortalama yüzde 53’lük bir büyük başarıyla kazanan Sn. Erdoğan’ın seçim gecesinde AK Parti genel merkez binasında saat 03.15 gibi yaptığı...

Yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanlığını ortalama yüzde 53’lük bir büyük başarıyla kazanan Sn. Erdoğan’ın seçim gecesinde AK Parti genel merkez binasında saat 03.15 gibi yaptığı teşekkür konuşmasındaki “mesajınızı da aldık” cümlesi, gecenin en dikkat çekici sözüydü.
Çünkü:
Recep Tayyip Erdoğan, yukarıda dile getirdiğimiz nisbette zafer kazanmıştı. Bu apaçık bir gerçekti. En yakın takipçisini bile yüzde 22 gibi bir farkla arkada bırakmıştı.
Ancak; Tayyip Beyin, “hayatım, aşkım, eserim” dediği AK Parti, oylarını yukarı çekme bir tarafa, mevcudu bile muhafaza edememişti. Bu parti, 295 MV kazandı. Bunun 2-3 vekili BBP’nindir. Geriye 292 gibi bir toplam kalmaktadır. Yani; 23 Haziran günü 316 vekile sahip olan AK Parti, 24 Haziran’da girdiği seçimlerden iki düzine vekil kaybıyla çıkmıştır. Hâlbuki mevzubahis partinin 363’leri bulduğu seçimler de olmuştu. Bunu esas alırsak 70 civarında bir kayıp yaşanmaktadır.
Evet; AK Parti, en yakın rakibi CHP’den tamı tamına iki kat fazla vekil çıkarmıştır; hatta bütün muhalefetten dahi yüksek sayıdadır ama 24 Haziran’da elde ettiği vekil sayısıyla tek başına kanun yapabilme şansını kaybetmiştir. Bu cümleden olarak bundan böyle 48 vekil çıkarabilme muvaffakiyetini yakalamış Cumhur İttifakı’ndaki refiki MHP’nin rızasına mecburdur.
Buradan da net olarak anlaşılıyor ki en azından bir kısım seçmen, AK Parti’ye “ders” vermiştir. Seçimlerden önce İstanbul ve Anadolu’da şöyle diyen çok vatandaş gördük:
-Ben AK Partiliyim, bugüne kadar da oyumu hep AK Partiye verdim. Bu seçimde de Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyumu ‘Reis’e vereceğim; ama Cumhur İttifakı’nda AK Partiye ders vermek için mührümü MHP’ye basacağım…
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 89 Okunma SOHBET 20 Nisan 2024 | 88 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar