İstanbul Beyannamesi

İstanbul, bugün tayin edici ana unsur olarak 31 Mart Mahallî Seçimleri icabı bir kere daha Türkiye gündeminin ilk maddesidir. Bu netice, eşyanın tabiatı, hakikatin hükmü gereğidir. Yalnızca Türkiye’yi değil...

İstanbul, bugün tayin edici ana unsur olarak 31 Mart Mahallî Seçimleri icabı bir kere daha Türkiye gündeminin ilk maddesidir. Bu netice, eşyanın tabiatı, hakikatin hükmü gereğidir. Yalnızca Türkiye’yi değil, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu, kuzey ve orta Afrika’yı, keza etrafımızdaki üç denizi yani Osmanlı coğrafyasını İstanbulsuz konuşmak mümkün değildir. İşbu İstanbul, merkezdir ve fakat bu merkezi şehrin de bir çok mes’elesi mevcuttur, kayıpları ve ziyanları vardır.
On beş yıl kadar evvel Ali Müfit Gürtuna İBB Başkanıyken Emirgan’daki Beyazköşk’te “İstanbul’da hemşehrilik şuurunu geliştirmek” ismiyle bir toplantı tertipledi. Toplantıya Sn. Gürtuna’dan başka, müteveffa Hrant Dink, biz ve bir kaç isim daha iştirak etmiş idik. O akşamki toplantının devamı gelmedi. Ancak; öyle bir ihtiyacı hep hissettik. Bir anlamda o hissiyat ve fikriyatın devamı mahiyetinde bir toplantının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “İstanbul Kültür Çalıştayı” adı altında 11-12 Mayıs 2018 tarihinde yapıldığını geçen hafta ziyaretine gittiğimiz şehrimizin yeni Kültür Müdürü Sn. Dr. Coşkun Yılmaz’ın bize hediye ettiği “Çalıştay Kitabı”ndan öğrendik. Kitabın “İstanbullu olmak; şehir, kimlik, şuur” başlıklı bölümü bilhassa dikkatimizi çekti. Bu bölüm, “Tesbitler” ve “Teklifler” diye iki alt başlığa ayrılmış. Biz, bu iki başlığa birden “İstanbul Beyannamesi” diyerek ve yer yer İstanbul Türkçesine uzak kelimeleri terk ederek halis Türkçeye riayetle dile getirilenleri İstanbul’a hizmetle mükellef ve O’na aşk ile tutkun olanların istifadesi için maddeleri çok kere aynen iktibas edip, bazen kısaltarak ve zaman zaman da ihmal ederek mevzu bahis çalıştayın ana fikrini buraya nakşediyoruz:
 
TESBİTLER:
1-İstanbul, üç kıtaya ve üç denize hükmeden hakiki ve asli manasıyla nevi şahsına münhasır bir şehirdir. Başka hiçbir modern/ nevzuhur şehir onunla mukayese edilemez.
2-İstanbul, bütün tarihi boyunca “merkez şehir” olma özelliği göstermiştir. İstanbul, ihmal edilerek dünya tarihi yazılamaz.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
GAZZE; YİNE GAZZE; HEP GAZZE! 07 Mayıs 2024 | 91 Okunma AIK KAPI SYASET!.. 04 Mayıs 2024 | 78 Okunma KONUMAK 30 Nisan 2024 | 111 Okunma SABIR TAŞI ÇATLADI!.. 27 Nisan 2024 | 99 Okunma DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar