İİT, TÜRKÇE DE KONUŞMALI!

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, Dışişleri Komisyonu toplantısında fevkalade isabetli bir teklifte bulunmuş. Sn. Koç, teklifinde şunu demektedir:-İslam dünyasının hak ve menfaatlerini korumayı, üye devletler...

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, Dışişleri Komisyonu toplantısında fevkalade isabetli bir teklifte bulunmuş. Sn. Koç, teklifinde şunu demektedir:
-İslam dünyasının hak ve menfaatlerini korumayı, üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi hedef edinmiş olan İİT, Arapça, Fransızca ve İngilizcenin yanı sıra Türkçeyi de resmî dil olarak kabul etmelidir...
Vaki teklife Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı cevap vermiş. Sn. Kaymakçı, talebin gayet yerinde olduğuna, zorluklara rağmen gerçekleşmesi için uğraşacaklarına işaret ettikten sonra teklifi teyiden de şunları söylemiş:
-Bugün Türkçe konuşan İİT üyesi devlet sayısı Türkiye’den ibaret değildir. Türk Cumhuriyetlerinden başka üyeler de vardır. Kaldı ki Türkçe’nin sadece İİT’de değil, BM’de de resmî dil olması gerekmektedir.
Çok doğru. Öyle ise; Türk Hariciyesiyle ilgili birimlerin, sonuca varıncaya kadar sürekli bir diplomatik çaba içinde olmaları elzemdir. Bakan Yardımcısı Sn. Kaymakçı’nın da işaret ettiği gibi bu iş şüphesiz ki kolay değil. İİT’de kolay değil, BM’de ise bayağı zor.
İİT’de kolay değil, zira bu kurum, 1969’da Cidde’de “İslam Konferansı Teşkilatı” adıyla kurulurken Türkiye Cumhuriyeti, o zamanlarda devlete hâkim laikçi tutuculuk yüzünden kurucular arasında yer almamış ancak daha sonra gözlemci sıfatıyla katılmıştı. Bu seyirciliğimiz, yıllar boyu sürdü.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SABIR TAI ATLADI!.. 27 Nisan 2024 | 9 Okunma DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 94 Okunma SOHBET 20 Nisan 2024 | 88 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar