Ekonomik güvenlik için siyasi sadakat mi isteniyor?

Karabağ’da varılan mutabakat bir takım belirsizlikler taşısa da bölgedeki güç dengeleri açısından ciddi neticeler ortaya koyuyor.

Karabağ’da varılan mutabakat bir takım belirsizlikler taşısa da bölgedeki güç dengeleri açısından ciddi neticeler ortaya koyuyor. Birincisi savaşın sahadaki kazananı Azerbaycan, işgal altındaki 7 Rayonu ve Şuşa’yı aldı. Kaybeden Ermenistan ise elinde tutabildiği Hankendi ve civarı için “kötünün iyisi” değerlendirmesi yapıyor. Öyle ki bir diğer kazanan Rusya, Yukarı Karabağ’da en azından 5 yıllık süreyle asker konuşlandırma imkanı buldu. Kaldı ki; burası da Azerbaycan toprağıydı ve Şuşa’nın ardından burayı da almak mümkün olabilirdi. Zaten belirsizlikleri artıran da bu konuşlanma biçimi ve statüye yönelik ucu açık takvim…Ruslar mutabakat ekseninde ilerlemeyi ciddi ölçüde kendi dinamiklerine bağladılar.

Ve Türkiye…Bölgede neler yapabileceğini gösterdi ve “ben de varım!” dedi. Nahçıvan koridoru ihtimali Türkiye’nin en büyük hamlelerinden biri olabilir.

Bununla birlikte Karabağ savaşının ardından pek fazla konuşulmayan bir aktör orta vadede dikkatleri üzerine çekebilir.

Çin ve “Kuşak-Yol Projesi”…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar