Bir yıldönümünün düşündürdükleri

15 Temmuz darbe girişimini çözmenin ve cemaatin devleti ele geçirme çabasını deşifre etmenin önünde bir engel var. O da cemaatin hangi tarihten itibaren bir suç örgütü olarak değerlendirileceğinin...

15 Temmuz darbe girişimini çözmenin ve cemaatin devleti ele geçirme çabasını deşifre etmenin önünde bir engel var. O da cemaatin hangi tarihten itibaren bir suç örgütü olarak değerlendirileceğinin belirsizliği. 
Darbeden sonra, AKP’lilerin zamanında Fethullah Gülen’le çektirdiği poz poz fotoğraflar epeyce gündem olmuştu. Bunlardan birinde yer alan AKP’li milletvekilleri kendilerini nasıl savunmuştu hatırlayalım: 
Mustafa Hamarat, fotoğrafın 17- 25 Aralık’tan önce çekildiği için bir kıymeti olmadığını söylemişti. Safiye Seymenoğlu, fotoğraf MİT krizinden önce çekildiği için bir sorun olmayacağı fikrindeydi. Fatoş Gürkan ise fotoğrafın dershane krizinden önce çekildiği için meselenin büyütülmemesinden yana olduğunu belirtmişti. 
AKP’li milletvekilleri bile Gülen cemaatinin ne zamandan itibaren bir suç örgütü olduğu konusunda kararsız. İktidar genel olarak 17-25 Aralık’ı bir milat olarak belirlemeye çalışıyor. Gelgelelim “suçun işlendiği tarih” siyasetçilerin belirleyeceği bir kavram değil. Bu yargının işi. Yargı tamamen iktidarın emrine girdiğinde ise, onun yapacağı hukuki tespitin de ne kadar sağlıklı olacağı şüpheli. 
2004 MGK kararında, Genelkurmay ve MİT, cemaatin faaliyetleri hakkında ayrıntılı birer rapor sunmuş. MGK ise hükümete cemaate karşı bir eylem planı önermiş. Sonradan öğreniyoruz ki bu MGK kararı Sayın Erdoğan’ın talimatıyla Ömer Dinçer eliyle sumen altı edilmiş. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tutuklu yargı 05 Eylül 2018 | 8.138 Okunma Ete doyan vatandaş balığa yöneliyor 30 Ağustos 2018 | 2.738 Okunma Kimiz biz? 29 Ağustos 2018 | 7.497 Okunma Trump gidiyor mu? 23 Ağustos 2018 | 6.630 Okunma Milli birlik 22 Ağustos 2018 | 195 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar