Ülkeyi imamlar yönetiyor

Cumhuriyet yazarı Özdemir İnce bu hafta 'Ülkeyi imamlar yönetiyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Bu yazıyı 2023 yılının ocak ayında tezgâha almışım. Kaynak ise 28 Ağustos 2022 tarihli Cumhuriyet gazetesi. Mesleklerin dinselleşmesi kanserine ilk kez Varlık dergisinin Mayıs 1994 sayısında değiniyorum. Yazının adı “Pathemata Mathameta! Evet Acı Deneyimler Öğreticidir!” Mikrobu teşhis eden bu yazıyı üçüncü basımı 2023 yılında yapılan “Söz ve Yazı/Tarih Bağışlamaz”da (Eksik Parça Yayınları) okuyabilirsiniz:

“İmam hatip liseleri kuruluş amaçlarının dışında hizmet görmektedir. İmamlık, hatiplik ve Kuran kursu öğreticiliği gibi din görevlilerini yetiştirmek için kurulan bu okullar, daha doğrusu dinsel nitelikli bu okullar, nitelikleri gereği, doğal olarak, zihinsel yapısı Cumhuriyetin laik niteliğiyle çelişen insanlar yetiştirmektedir. Bir imamın laik düşünceli olması doğal olarak beklenmeyebilir. Ancak devlet memuru bir doktorun, bir polisin, bir öğretmenin, bir kaymakamın ve valinin, bir mühendisin, bir yargıcın laik düşünceli olması devletin kurulu düzeni gereği bir tür zorunluluktur. Bu mesleklerden birini yapan kişinin din ve vicdan özgürlüğü anayasa güvencesi altındadır ancak bu kişi ve kişiler imam-doktor, imam-mühendis, imam-öğretmen, imam-yargıç, imam-kaymakam, imam-Emniyet müdürü, imam-valiye dönüşemezler. Ama uygulamada bu dönüşümün giderek yoğunlaştığı ve hızlandığı görülüyor.” (s.182-183)

Şimdi sıra 28 Ağustos 2022 tarihli Cumhuriyet gazetesinde:

Cumhuriyet’in yaptığı bir küçük araştırma bile Türkiye Cumhuriyeti’nin AKP’nin iktidarı alışının 21. yılında artık imam hatip mezunları tarafından yönetildiğini ortaya koydu. içişlerinden maliyeye, dışişlerinden milli eğitime, yargıdan Emniyet’e değin devletin tüm kilit noktalarında imam hatip okulu ve ilahiyat mezunları en üst düzeylerde görev üstlenmiş durumdalar.

Şarkıcı Gülşen’in bir sözünden yola çıkarak tutuklanması ile yeniden gündeme gelen imam hatip okullarının açıldıkları günden bu yana sürmekte olan ve “rejime yönelik siyasi arka bahçe olma” savları 20 yılı aşan AKP iktidarı ile tümüyle yaşama geçti. Devletin en üst düzey kademelerinde görev yapan imam hatip lisesi (İHL) ya da ilahiyat mezunu kimi yöneticiler şunlar:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Maçı hakem bitirir 26 Nisan 2024 | 195 Okunma R.T. Erdoğan ve din işleri 23 Nisan 2024 | 310 Okunma R.T. Erdoğan Öğrenim Birliği’ne karşı 21 Nisan 2024 | 143 Okunma R.T. Erdoğan ve 27 etnik grup 19 Nisan 2024 | 260 Okunma Sorumluluk 16 Nisan 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar