Suudi Arabistan'a bir şey olmaz

- Almanya, bu senenin ilk 9 ayında Suudi Arabistan’a 417 milyon Euro değerinde silah ihraç etti. - İngiltere silah ticaretinin yüzde 48’ini Suudi Arabistan ile yapıyor. İngiliz silah şirketi ve Euro Fighter gibi savaş...

- Almanya, bu senenin ilk 9 ayında Suudi Arabistan’a 417 milyon Euro değerinde silah ihraç etti.

- İngiltere silah ticaretinin yüzde 48’ini Suudi Arabistan ile yapıyor. İngiliz silah şirketi ve Euro Fighter gibi savaş uçaklarını üreten BAE System, halen “Çöl Davosu” diye bilinen ve yarın başlayacak  yatırım zirvesinin sponsorlarından birisi. 

- Fransa yaklaşık 7 milyar Euro’luk silah ihracatının yüzde 60’a yakınını Körfez ülkelerine yapıyor, en büyük ithalatçı yine Suudi Arabistan.

- İsveç, Suudi Arabistan’a anti-tank füzeleri sattı. Hırvatistan, Belçika, İspanya, Çekya yine Suudi Arabistan ile silah ticareti yapan ülkeler arasında. Yunanistan’da Çipras Hükümeti, Suudi Arabistan’a el altından mühimmat satmakla suçlanıyor.

- Rusya, uzun zamandır Suudi Arabistan’a T-95 tipi tank ve Mi-17 tipi helikopter satmaya çalışıyor.

- Çin, kendi üretimi olan Wing Loong tipi insansız hava aracı satmak için Suudi Arabistan ile anlaşma imzaladı.

Sadece ABD Başkanı Trump istiyor diye değil, Suudi Arabistan dolar saçarak her ülkeyi bir şekilde bağladığı için rahat Riyad.

“Çok kızdık”, “bak fena olur” falan diyecekler ama o dolarları almaktan asla vazgeçmeyecekler...

NAFAKA KAVGASI DRAM YARIŞMASI...

Bir yasa ya da uygulamada hata varsa, bir mağduriyet yaşanıyorsa, bir süre sonra hemen bir tepki yasası çıksın istiyoruz.

Ömür boyu nafaka tartışması da bu şekilde gidiyor ülkemizde.

Cuma günü, ömür boyu nafaka yasaklanmasın, yeni yasa kapsayıcı olsun diye yazdım, başıma gelmeyen kalmadı.

Kendilerini “nafaka mağduru” diye tanımlayanlar, zor durumda kalan insanlara dair bir sürü hayat hikayesi yolladılar bana.

Gerçekten inanılması güç mahkeme kararları okudum o gün ve belli ki sorun mahkemelerin boşanma davalarında her ailenin durumunu özel olarak ele almamasından kaynaklanıyor.

Cuma günü  en çok “Başka ülkelerde ömür boyu nafaka örneği var mı?” sorusu geldi.

Aile Bakanlığı’nın çalışmasına göre Almanya’da ömür boyu nafaka var, İngiltere’de tüm yetki mahkemelere bırakılmış, Hollanda’da 5 yıla kadar olan evliliklerde evlilik süresi kadar, 5 yıldan uzun evliliklerde 12 yıla kadar yoksulluk nafakası veriliyor. ABD’de de bazı eyaletlerde süresiz yoksulluk nafakası uygulaması var.

Nafaka mağdurlarının buluştuğu, Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu taleplerini ilan etmiş.

Nafaka ödemeyenlere hapis cezası verilmesinin kaldırılması gibi mantıklı maddeler de var, Yargıtay’ın 2012’de verdiği bir kararın yok hükmünde kabul edilmesi gibi istekler de..

Platform, boşanma davası açıldığı günün başlangıç tarihi olarak alınmasını ve çocuksuz boşanmalarda
en fazla
1 yıl, çocuklu boşanmalarda 5 yıl nafaka ödenmesini istiyor.

Başta evlilik süresinin dikkate alınmaması, kusur oranının nafakaya etkisi gibi eksikler var bana göre bu taleplerde.

Şehirlerdeki örneklere bakarak dar kapsamlı ve tepkisel bir yasa yapmak yerine, Türkiye’nin her köşesinde yaşanacak boşanma davalarında uygulanabilecek, kriterleri olan, gerektiğinde mahkemelerin ömür boyu yoksulluk nafakasına da karar verebileceği bir yasa gerek bize.

Yoksa mevcut kararlar kaynaklı dramlarla, bundan sonra verilecek kararlar kaynaklı dramlar arasında yarışa döner iş...

ÇÖP İTHALATIMIZ ARTTI, İYİ Mİ?

Çöp değil çöpten çıkma plastik atık ithal ettiğimiz şey.

İngiltere’den yaptığımız ithalat geçen senenin iki katından daha fazla.

OECD 2015 yılı verilerine göre ürettiğimiz çöpün ancak yüzde 1’ini dönüştürebiliyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin oyun kurma zamanı 17 Mart 2024 | 366 Okunma Almanya ve 5. madde 15 Mart 2024 | 356 Okunma Yoksullukta PKK payı 13 Mart 2024 | 741 Okunma Milliyet iddiasına dair... 11 Mart 2024 | 218 Okunma Afyon DEM krizi, hasar-tespit raporu… 10 Mart 2024 | 1.086 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar