Almanya ve Türkiye, Afrika'da mükemmel iş birliği yapabilirler

Türkiye’nin AB ile ilişkileri farklı bir noktaya gelecekse bunun gerçekleşmesine Almanya’nın katkısı çok önemli bir rol oynayacaktır.

Aynı şekilde Almanya’nın farklı yöntemlerle engellediği bir AB-Türkiye ilişkisinin de olumlu bir ilerleme kaydetmesi mümkün olmayacaktır. Bu bir AB gerçeği. AB üyesi ülkeler her ne kadar Almanya söz konusu olduğunda “çok daha dikkatli” olmaya özen gösterseler ve “işin içinde Almanya” olduğunda (olmadığı zaman da pek yok) daha fazla “çıkarlarını kollama ihtiyacı” duysalar da gerçek bu. Almanya’sız bir AB’nin ekonomik olarak iddialı olma şansı yok. Fransa ve şu anki Başkanı Macron ne kadar “iddialı” konuşursa konuşsun o da Almanya yanında olmadığı vakit sadece “kağıttan bir kaplan” olurdu.

AB ile ilişkilerde Brüksel’de ne yaparsanız yapın, Berlin’i dahil etmezseniz başarılı olma şansı fazla yüksek olmuyor. 

AB üyesi birçok ufak ülkenin dışişleri alanında faal olan yetkilileri ile yakın ilişki kurduğunuzda ilk öğreneceğiniz gerçeklerden biri AB üyesi ufak ülkelerin dışişleri politikalarını belirlerken “Berlin ne yapıyor?” bakma ve sorma ihtiyacı duyduklarıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 143 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 209 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar