2019'da Avrupa Parlamentosu'na kendi adaylarımızı seçiyoruz

2019 yılının hiç kolay bir yıl olmayacağı şimdiden belli.  Ben bugünlük sadece bir konuya değinmek istiyorum. 2019 yılının 23 ve 26 Mayıs günleri tüm AB genelinde Avrupa Parlamentosu seçimleri...

2019 yılının hiç kolay bir yıl olmayacağı şimdiden belli. 

Ben bugünlük sadece bir konuya değinmek istiyorum. 2019 yılının 23 ve 26 Mayıs günleri tüm AB genelinde Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşecek. Her beş yılda bir seçilen Avrupa Parlamentosu ile birlikte AB Komisyonu’da beş yıllığına yenilenecek. AB Konseyi de bu seçim sonucundan etkilenecek. Kısacası AB genelinde 2019 yılı önümüzdeki beş yılı belirleyecek bir değişimin gerçekleşeceği yıl olacak. 

Avrupa Parlamentosu seçimleri genel olarak katılımın en az olduğu seçimler. Bunun baş sorumlusu da aslında Avrupa Parlamentosu ve onu “önemsizmiş” gibi göstermeye özen gösteren AB üyesi ülkelerin hükümetleri. Uzun yıllar Avrupa Parlamentosu AB ülkelerinin ulusal medyalarında yerel politikadan sonra gelen bir konumda tutuldu. AP milletvekilleri de AB kamuoyu tarafından “ciddiye alınmamak” için ellerinden geleni yaptılar. AP’nin imajı bu nedenle AB kamuoyu nezdinde “pek parlak” değil. Seçmenler bu nedenle AP seçimlerine fazla ilgi göstermemekteler.

Bu durum demokrasi adına kötü bir gelişme. Çünkü AP aslında bazılarının sandığı gibi “önemsiz” bir parlamento değil. AB vatandaşlarının günlük yaşamlarını en fazla etkileyen alanlarda söz sahibi. Ancak bu “önemli” konumu bir yandan AB üyesi ülkelerin hükümetleri tarafından “önemsizmiş” gibi gösterildiğinden, diğer yandan AP milletvekillerinin “ne işe yaradığı” AB kamuoyuna yeterince anlatılmadığından pek fark edilmiyor.

Bu durum ise ne başta aşırı sağcı ve “AB karşıtı” grupların ve partilerin işine yaramakta. AP seçimlerine katılımın az olması merkez partilerin oy oranlarını azaltırken aşırı sağcı partilerinkini yükseltmekte. Bu sayede çok sayıda aşırı sağcı ve ırkçı milletvekili Avrupa Parlamentosuna seçilme olanağına sahip oluyor. 

“AB ve AB değerlerine karşı olanlar” AP milletvekili olarak parlamentonun olanaklarını AB’ye karşı kullanma şansına sahip oluyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 143 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 209 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar