Yaşlılar vitamin desteği almalı mı?

Yaşlıların gerektiğinde "multivitamin/multimineral ve benzeri bir besin desteği" almalarının faydalı olabileceğini düşünenlerdenim. Çünkü yaşlıların çoğu iyi beslenmez, yeteri kadar gıda...

Yaşlıların gerektiğinde "multivitamin/multimineral ve benzeri bir besin desteği" almalarının faydalı olabileceğini düşünenlerdenim. Çünkü yaşlıların çoğu iyi beslenmez, yeteri kadar gıda tüketmez.

Sık sorulan bu sorunun net bir yanıtı olmasa da yaşlıların gerektiğinde "multivitamin/multimineral ve benzeri bir besin desteği" almalarının faydalı olabileceğini düşünenlerdenim.
Çünkü yaşlıların çoğu iyi beslenmez, yeteri kadar gıda tüketmez. Çoğu yaşlı dengeli ve çeşitli beslenmede de dikkatli davranamaz. Bir kısmı da diş problemleri nedeniyle yeteri kadar çiğneyemez.
Diğer taraftan mide asitlerinin azalması, bağırsaklarının emilim gücünün düşmesi de onların mikrobesin unsurlarını yeterince kazanmalarına engel olabilir.
İşte bu nedenle yaşlılara zaman zaman veya düzenli olarak multivitamin/multimineral desteği vermek, en azından vitamin, mineral seviyelerini gösterebilecek testleri takip etmek -D vitamini, B 12 vitamini, demir gibi- bana göre doğru bir yaklaşımdır.
Biz yaşlılık programına alıp izlediğimiz kişilerde özellikle D ve B 12 vitaminlerini, folik asit, demir, magnezyum seviyelerini dikkatle izler, gerektiğinde takviye destekler veririz.
Prensip olarak da imkanı olan her yaşlıya omega-3 ve CoQ10 desteklerini tavsiye ederiz.
Yoğurt mu, osteoporoz hapı mı
Size kısa bir hasta öyküsü anlatacağım. Orta yaşlı bir hanım. Ciddi bir osteoporoz hikâyesi var. Ayrıca yorgunluk ve bellek zayıflığından şikâyetçi. Kalsiyum destekleri, B12 hapları, vitamin iğneleri, osteoporoz ilaçları kullanıyor.
Nasıl beslendiğini araştırınca yaklaşık yirmi yıldır "katı bir vejetaryen" olduğu anlaşılıyor. Zira sadece kırmızı etten değil, yumurta ve süt ürünlerinden de yıllardır uzak duruyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar