Ömrü uzatan ilaç bulundu mu?

Biz doktorların neredeyse kırk yıldır kullandığı bildik, tanıdık bir diyabet ilacının, hep hayali kurulan 'ömür uzatan, hatta gençleştiren' mucize olabileceği haberi çıktı. Peki bu...

Biz doktorların neredeyse kırk yıldır kullandığı bildik, tanıdık bir diyabet ilacının, hep hayali kurulan 'ömür uzatan, hatta gençleştiren' mucize olabileceği haberi çıktı.

Peki bu mümkün mü? Buyurun...

Geçen haftanın en önemli sağlık haberi şu oldu: Uzun süredir kullanılan bir diyabet ilacı (metformin), belki de yolu yıllardır gözlenen “ömür uzatan hap” olabilirdi. Haber önemliydi. “Ömrü uzatan”, sadece uzatmakla da kalmayıp “yaşlanmayı gençleştiren” mucize bir hap söz konusuydu. Daha da önemlisi o hap biz doktorların neredeyse kırk yıldır kullandığı bildik, tanıdık, güvenli bir ilaçtı. Herkesin ulaşabileceği kadar da ucuzdu. Peki, bu haber bizi ne kadar umutlandırmalı? Metformin mucizesinin gerçekleşme ihtimali var mı?


Bana sorarsanız bu ihtimal var ve daha şimdiden en az yarı yarıya gerçekleşmiş durumda. Nedeni şu:


İŞTE O ÜÇ NEDEN


Metformin, benim gibi yaşlanma sürecine ilgi duyanların uzun süredir radarında zaten olan bir ilaç.
Bize göre de, en az üç nedenle yaşlanmayı yavaşlatabilmesi, daha da önemlisi daha genç ve dinç yaşlanmaya destek olabilmesi mümkün. Birinci neden metforminin “antienflamatuar”, yani “yangı baskılayıcı” bazı özelliklerinin olması. Bu özellik birçok çalışma ile teyit edildi. Metformin gelişebilecek iltihabi süreçleri daha hücre düzeyindeyken baskılayabiliyor. Bilindiği gibi yaşlanma süreçlerinin en önemli sorunlarından biri iltihaplanma. Onun baskılanabilmesi çok ama çok önemli bir nokta.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 664 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar