Modern tıbbın açmazı ne?

Modern tıp hayatımızda adeta bir devrim yapıp "Kanıta dayalı" tavrı ile karmaşık gibi görünen pek çok problemin ne olduğu ve nereden kaynaklandığını anlamamıza yardımcı...

Modern tıp hayatımızda adeta bir devrim yapıp "Kanıta dayalı" tavrı ile karmaşık gibi görünen pek çok problemin ne olduğu ve nereden kaynaklandığını anlamamıza yardımcı oldu.

Sağladığı "teşhis/tedavi olanakları" sayesinde de hastalıklarımız eskisinden daha erken ve daha zahmetsiz teşhis ediliyor, tedavi alanında daha etkin sonuçlar alınıyor. Bunların hepsi doğru, ne var ki bu güzel fotoğrafın bir de gri ya da puslu yanı var.

Modern tıp her şeyi ölçüp biçme peşinde. Her şeyi, her sorunu, her yakınmayı, kimyasal olarak analiz etme, matematiksel olarak hesaplama gayretinde. Doğrusu da bu. Bilimsel olmak bunu gerektiriyor. Ne var ki konu insan olduğunda bu yaklaşım her zaman netice vermeyebiliyor. Netice vermediği gibi yanıltıcı bile olabiliyor.
Çünkü pek çok sorun sadece fiziksel hastalıklardan kaynaklanmıyor. Bedenen sapasağlamken de oranız, buranız ağrıma, çalışan sistemlerinizin biri veya birçoğu bozulma sürecine girebiliyor.
Böyle olduğu için de sadece hastalıklarla ilgilenen ve yaklaşımında "hasta değil, hastalık odaklı olmayı" sürdüren "hastayı değil, hastalığı tedavi etme" kararını ısrarla sürdüren modern tıp sık sık açmaza giriyor.
Açmazın nedeni şu: Sağlık sorunlarının en az dörtte üçü bedensel değil, ruhsal kaynaklı. Özellikle yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, uykusuzluk, şişkinlik, gaz, kramp, baş dönmeleri, iç çekilmeleri, uyuşma, karıncalanma vb. sorunların çoğu "psikosomatik", yani ruhun beden üzerinde oluşturduğu zorlamalarla ortaya çıkan şeyler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar