Midenin kapısı arıza yapınca...

Kapak-kapı sistemi, "beden" diye özetlediğimiz ve üzerine ruhumuzu eklediğimiz o muhteşem yapının da önemli yapılanmalarından biri. Midenizle yemek borusu arasında da enteresan bir kapak sistemi var ve o tam bir "teknoloji" harikası!...

Kapak-kapı sistemi, "beden" diye özetlediğimiz ve üzerine ruhumuzu eklediğimiz o muhteşem yapının da önemli yapılanmalarından biri. Midenizle yemek borusu arasında da enteresan bir kapak sistemi var ve o tam bir "teknoloji" harikası! Bozuldu mu sindirimde işler karışıyor. Gastritten reflüye, ülserden kanamaya bir sürü sorun ortaya çıkabiliyor. En sık görüleniyse "reflü!" diye özetleneni.

Yemek borusu ile mide arasındaki bu çok özel kapı normalde sadece yiyecekler yutulurken açılıyor. Gıdaların yemek borusundan mideye geçişinden bu sistem sorumlu.
Yemek borusu ile mide arasında görev yaparak asitli mide sıvısının ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına asla izin vermiyor. Kapağı oluşturan dairesel kaslar sadece yutkunma sırasında gevşiyor. Ağzınızda çiğnemekte olduğunuz yemeği yuttuğunuzda kapağa açılması için gereken sinyali otomatik olarak göndermiş oluyorsunuz.
Kapak mekanizması şu ya da bu nedenle bozulduğunda midenin asit içeriği yemek borusuna geri kaçıyor. Aside hiç alışık olmayan, alkali yapıdaki yemek borusunu kaplayan "mukoza", yani "örtü" tahriş oluyor.
Başlangıçta, yapısal hasar henüz hafifken, sadece yatar pozisyonda ya da ayakkabınızı bağlamak için eğildiğinizde oluşan kaçaklar bir süre sonra siz otururken, ayakta dururken de gerçekleşebiliyor. İşte bu "geri kaçma" durumunda yabancı kökenli bir sözcük kullanılarak "reflü" deniliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar