Kalbinizin de tatile ihtiyacı var

Tatiller, kalbe pek de iyi gelmeyen bir sürü yanlışın aynı anda yapıldığı, hem de sıkça tekrarlandığı bir dönem! Birçok "tatil yanlışı" var ki kalp krizini tetikleyebiliyor. Özellikle de...

Tatiller, kalbe pek de iyi gelmeyen bir sürü yanlışın aynı anda yapıldığı, hem de sıkça tekrarlandığı bir dönem! Birçok "tatil yanlışı" var ki kalp krizini tetikleyebiliyor. Özellikle de sıcak yaz günlerine rastlayan tatiller eğer önlem alınmazsa kalp sağlığı açısından kâbus gibi geçebiliyor.

Tatile çıkmanın zihne, ruha ve bedene dinlenme, eğlenme ve yenilenme fırsatı vermenin sağlığımız için önemi tartışma götürmez.
Ne var ki birçok araştırma tatillerin yoğun olduğu yaz aylarında kalp krizi riskinin daha da arttığını belirtiyor. Peki, bu paradoksun altında yatan neden ne olabilir?
Yine araştırma sonuçlarına göz attığımızda cevabı buluyoruz: Tatiller, kalbe pek de iyi gelmeyen bir sürü yanlışın aynı anda yapıldığı, hem de sıkça tekrarlandığı bir dönem!
Birçok "tatil yanlışı" var ki kalp krizini tetikleyebiliyor. Özellikle de sıcak yaz günlerine rastlayan tatiller eğer önlem alınmazsa kalp sağlığı açısından kâbus gibi geçebiliyor.
Kalp uzmanları yaz tatillerinden pek hoşlanmıyorlar. Çünkü koroner kalp hastalarının, kalp yetmezliği sorunu yaşayanların ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olanların sıcak yaz aylarında çok daha dikkatli olmaları gerektiğini biliyorlar.
Bu kişilere, saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında kalan zaman diliminde yani en sıcak saatlerde güneşe çıkmamalarını, serin ve gölgeli yerlerde dinlenmelerini, ağır bedensel aktivitelerde bulunmamalarını öneriyorlar. Sağlıklı yaşam adına egzersize başlamayı yaz tatillerine erteleyenlerin, bütün bir kış hareket etmeyen antrenmansız ve kondisyonsuz gezenlerin tatilde yapılan sportif eğlenceleri abartmamalarında fayda var.
Hazırlıksız bir kalp bu yüklenmelerden pek memnun kalmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar