Kadınları obezite erkekleri sigara yakıyor

Kanserin en önemli tetikleyicileri sigara ve obezite... Obezite özellikle kadınları, sigara da en çok erkekleri yakıyor. Sadece bu iki tehdidin ortadan kaldırılması bile kanserle mücadelede çok ama çok mühim avantajlar...

Kanserin en önemli tetikleyicileri sigara ve obezite... Obezite özellikle kadınları, sigara da en çok erkekleri yakıyor. Sadece bu iki tehdidin ortadan kaldırılması bile kanserle mücadelede çok ama çok mühim avantajlar sağlıyor.
Türkiye’nin kanser haritası geçtiğimiz hafta açıklandı. Sağlık Bakanlığı rakamsal ve bilimsel istatistiklere dayanarak kadın ve erkeklerde sık görülen kanserler konusunda toplumu bilgilendirdi. Mevcut verilere göre erkekler akciğer, prostat, kalınbağırsak; kadınlar tiroit, kalınbağırsak, rahim ve yumurtalık kanserlerine daha çok yakalanıyor.
Her iki grupta yemek borusu, mide, mesane kanserlerinin sıklığında da dikkat çeken bir artış var. Çok daha önemli bir bilgi de şu: Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre yakalandığımız kanserlerin en az yüzde 30’u “önlenebilir” kanserler.
Yani biraz dikkatli olsak kansere yakalananların sayısı en az üçte bir azalacak. Bunun yolu da net ve açık: Kendimize dikkat edeceğiz. Ne yediğimize, ne içtiğimize özen göstereceğiz. Uykumuzdan, aktivite/egzersizimizden fedakârlık etmeyeceğiz.
Stresten, depresyondan uzak kalmaya çalışacağız. Önemli bir bilgi de şu: Bizde kanserin en önemli tetikleyicilerinin sigara ve obezite olduğu kesin. Obezite özellikle kadınları, sigara da en çok erkekleri yakıyor. Sadece bu iki tehdidin ortadan kaldırılmasının bile kanserle mücadelede çok ama çok mühim avantajlar sağlayacağının altı çiziliyor.
KIZARTMAYIN
KIZARIRSINIZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 516 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 974 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar