Hijyeni abartmayın

Mikrobik hastalıklarla ve bağışıklık bilimiyle ilgilenen uzmanlar, bizi aşırı hijyen tutkusunun başımıza iş açabileceği yönünde de uyarıyorlar. Uzmanlara göre mikroorganizmalarla -bakteriler ve...

Mikrobik hastalıklarla ve bağışıklık bilimiyle ilgilenen uzmanlar, bizi aşırı hijyen tutkusunun başımıza iş açabileceği yönünde de uyarıyorlar. Uzmanlara göre mikroorganizmalarla -bakteriler ve virüslerle- erken yaşta tanışmamız bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için vazgeçilmez bir zorunluluk.
Eğer bu süreç doğal gelişimin dışına çıkarılırsa ileride başımıza ciddi işler açabilecek astım ve benzeri alerjik hastalıklar, son derece tehlikeli olabilen bazı otoimmun hastalıklar ile karşılaşma ihtimalimiz artıyor.
Kısacası güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmemiz için erken yaşlarda mikroplarla tanışmamız doğal bir zorunluluk, hatta bir doğa kanunu.
Mikropsuz ortamda yetişip büyüyen çocuklarınızı ileride astımdan kolite, egzamadan nefrite kadar pek çok bağışıklık hastalığı bekleyebiliyor.
Hijyen konusunu fazla abartmayın, takıntı yapmayın. Ellerinizi mutlaka antibakteriyal sabunlarla temizleme gibi bir yanlışlığa ise sakın düşmeyin. Tabii ki pis ortamlarda yaşamayın, tabii ki temizlik konusunda duyarlı kalın ama asla temizlik takıntılı biri de olmayın.

Lütfen biraz yavaş yiyin!

Çok hızlı yiyoruz ve bu maalesef benim de sık tekrarladığım bir hata. Oysa yeme hızını azaltmak kalıcı kilo kontrolü için son derece önemli bir belirleyici.
Yavaş yemek ve her lokmayı uzun uzun çiğnemek yiyeceklerin lezzeti ile ilgili duygusal hazları da daha yoğun hissetmenizi sağlar.
Yemeğe başladığınızdan itibaren açlık kontrol mekanizması tokluk hissine ulaşmak için biraz zamana ihtiyaç duyar ki bu süre ortalama 20 dakika kadardır. Yavaş yiyerek açlık merkezine tokluk hissinin ulaşması için zaman vermiş olursunuz.
Kontrollü bir kilo dengesi için lütfen rahat bir ortamda (oturarak, keyifle sohbet ederek) ve yavaş yavaş, tadını çıkararak yemek yiyin.
Yemeğinizin ortalarına doğru tok olup olmadığınızı sorgulayın. Cevabınız “evet” ise yemek yemeye devam edip etmemeyi bir kez daha düşünün. Yemeğiniz çok lezzetli karnınız çok ama çok aç olsa bile bunu her seferinde deneyin.

Yeni yılda daha da çoğalın!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 450 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar