Hangi tatlı?

Ne zaman kafalar karışıp stresler artsa, endişe ve tereddütler yoğunlaşıp duygu durum karışıklıkları gündeme gelse tam da o zaman aklımıza "bir şeyler yiyip içmek" özellikle de "bir tatlı...

Ne zaman kafalar karışıp stresler artsa, endişe ve tereddütler yoğunlaşıp duygu durum karışıklıkları gündeme gelse tam da o zaman aklımıza "bir şeyler yiyip içmek" özellikle de "bir tatlı atıştırıvermek" gelir. Şimdi o günlerdeyiz. Canımız sıkkın, kafamız karışık. Bugün sizden gelen soruları yanıtlarken yazıya doğrudan "Sütlü mü, unlu mu olsun?" diyerek gireceğiz. Buyurun... Önce genel kuralımızı hatırlayalım: Prensip olarak tatlılardan uzak duracak, "damak çatlatan lezzet"lerin dikkat edilmediğinde "damar çatlatan" zehirler haline gelebileceğini unutmayacağız. Bu kural özellikle bel çevreniz genişse, ailenizde diyabet varsa, insülin direnci veya prediyabetli biriyseniz daha da önemli. Kabul ediyorum, tatlısız olmaz ama her şey gibi onda da makulü arayıp işi tadında bırakmakta fayda var. Sonrası şu:


SÜTLÜ MÜ, UNLU MU?

-Unlu da, sütlü de olsalar tatlılara şeker eklerken "tutumlu" değil, "pinti" olun. Hele hele "fruktoz şurubu" ile hazırlananlara elinizi bile sürmeyin. "Hocam bazen canımız çok çekiyor, dayanamıyoruz, o zaman ne yapalım?" mı diyorsunuz.
Bu durumda tercihinizi öncelikle "sütlü tatlılar"dan yana kullanın. Sütlü tatlıların (protein+karbonhidrat evliliği nedeniyle) glisemik yükleri daha az. Kanda şeker ve insülini yükseltme ihtimalleri daha düşük. Metabolizmanızı sarsıp kilo aldırma ve hipoglisemiyi tetikleme olasılıkları daha az.

VE BİR ÖNERİ DAHA

Canınız ille de unlu bir tatlıyı, mesela baklava ya da kadayıfı mı çekiyor?
Hamuru en ince, fıstığı, cevizi en bol olanı ve en az şeker, yağ ekleneni tercih edin. Bir tavsiyem daha var:
Tatlı sonrası yaşanan şeker yükselmelerini bir parça azaltmanın yolu tarçın eklemektir. Özellikle sütlü tatlılara eklenen tarçın sadece lezzet değil, sağlık faydası da sağlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar