Güne zinde başlamanın 6 yolu

Zindelik, hoşlandığımız, keyif aldığımız bir duygu durumu. Ne var ki çoğumuz zinde olmaktan değil, yorgun, bitkin düşmekten söz ediyoruz. Özellikle şehirde yaşayanlar ve çalışan kesim...

Zindelik, hoşlandığımız, keyif aldığımız bir duygu durumu. Ne var ki çoğumuz zinde olmaktan değil, yorgun, bitkin düşmekten söz ediyoruz. Özellikle şehirde yaşayanlar ve çalışan kesim için zindelik neredeyse tatlı bir anı oldu. Ama yine de siz ne yapıp edin, "zinde olmayı ve kalmayı" hedefleyin. Bunun için güne zinde başlamanın ilk 6 kuralını hemen uygulamaya koymanızda ve alışkanlıklar listenize eklemenizde fayda var.

- Erken kalkın: “Ne kadar geç kalkarsam o kadar çok uyuyabilirim” diyenlerin işi zor! 
Zaman daraldıkça artan geç kalma kaygısı yoğun iş gününün stresine eklenince bir “adrenalin yorgunu” haline dönüşmek mümkün.
Oysa yarım saat kadar erken uyanıp, rahatça hazırlanıp evden sükûnet içerisinde çıkmak size hareketli bir iş günü için gereken enerjiyi verebilir.

- Kahvaltıyı atlamayın: 10 saate yakın bir süre aç kalmış olan vücut yakıt beklentisindeyken kahvaltı etmemek, deposu boş arabanın hareket etmesini beklemek gibi bir şeydir. 
Kahvaltı, öğünlerin en önemlisidir. Gereğince yağ, protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren, bol yeşillikle desteklenmiş, posa yoğunluğu yeterli bir kahvaltı ile güne başlayan yüksek verimle çalışır.

- Su içmeyi unutmayın: Sabah uyanınca ilk iş bir bardak oda sıcaklığında su içerek, uyku sırasında kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymanız, kahvaltı öncesi “yolları yıkamanız” mümkün. 
Ayrıca böbreklere sinyaller verip toksinlerin atılmasını hızlandırır, sindiriminize de destek olup barsaklarınızın daha rahat çalışmasını sağlarsınız.

- Hareket edin: Egzersiz programınızı sabaha almanız, söz gelimi kahvaltı öncesi 20-30 dakika yürümeniz eklemlerinizi çalıştırmanızı, dolaşımınızı hızlandırıp dokularınızın daha iyi oksijenlenmesini ve canlanmanızı, kaslarınızı kullanıp endorfin seviyenizi artırmanızı, sonuç olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. 

- Esneyin: Hem yatakta gerinip esnemeniz hem de kaslarınızı ve kirişlerinizi uzatan hareketler yapmanız saatlerdir çok az kıpırdayarak yatan bedeninize çok iyi gelir. 
Yoganın meşhur “güneşi selamlama” hareketini tekrarlamanız bile çok şeyi değiştirir.

- Notlar alın: Sabah saatlerinde aklınıza gelenleri bir yere yazın. Günün ilk saatlerinde, yeni uykudan uyanan beyninizin birikimlerini kâğıda dökerseniz sonra unutma olasılığınız yüksek bazı ilginç düşünceleri yitirmemiş olursunuz. 
“Yapılacaklar” listesi de tutabilirsiniz. Bu sayede günün yoğun akışında unutabileceğiniz ayrıntıları kayda geçer, sırası geldikçe işlerinizi tamamlayıp strese girmeden günü bitirirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar