Ensem kalın diye sevinmeyin!

Ensem kalın diye sevinmeyin! Bel çevresindeki büyüme ve genişlemenin ileride gelişebilecek bir "insülin direnci/Tip2 diyabet/kilo problemi ve/veya hipertansiyon"un hazırlayıcısı olduğu biliniyor. Benzer bir risk, boyun çevresi...

Ensem kalın diye sevinmeyin!

Bel çevresindeki büyüme ve genişlemenin ileride gelişebilecek bir "insülin direnci/Tip2 diyabet/kilo problemi ve/veya hipertansiyon"un hazırlayıcısı olduğu biliniyor. Benzer bir risk, boyun çevresi geniş, yani "ensesi kalın" olanlar için de söz konusu. Metabolizma uzmanları, ellerindeki istatistiksel verilere dayanarak boyun çevresi geniş olanlarda da benzer risklerin söz konusu olduğunda hemfikir. Bu nedenle siz siz olun, "ensem kalın" diye sevinmeyin!

Aranızdan bazılarının "Hocam, bel çevremizi zaten takibe almıştık, şimdi bir de gömlek yakası ölçüsü alır gibi boyun çevremizi mi ölçeceğiz?" diyeceğini biliyorum. Olsun, ben bildiklerimi anlatayım, uygulayıp uygulamamak sizin inisiyatifinizde olsun.
Rakamlara gelince...
Boyun çevresinin erkeklerde 43, kadınlarda 40 cm'yi geçmemesi tavsiye ediliyor. Bu rakamların üstü tehlike sinyallerinin çalmaya başladığını gösteriyor. Rakam büyüdükçe risk artıyor.
Üstelik risk artışı sadece obezite, diyabet ve hipertansiyonla da sınırlı değil. Enseleri bu ölçülerin üstünde olanlarda uyku apnesinin gelişmesi de kolaylaşıyor. Bu da horlamalarla, uykuda solunum durmalarıyla ve tabiî ki "ertesi gün yorgunluklarıyla" kendini gösteriyor.
Kısacası karın çevrenizi nasıl ölçüyorsanız boyun çevrenizi de ölçüp izlemenizde fayda var ve bunu özellikle bel çevreniz genişse ihmal etmemelisiniz.
Peki, enseyi karartmadan boynu inceltmenin çözümü ne? Çözüm son derece basit! "İnsülin direnci beslenme planı" uygulanacak ve insülin direncini kırmada en etkili egzersiz olan "yürüyüş" hemen devreye sokulacak.
Beslenme modeli "yüzde 30 protein, yüzde 30 yağ, yüzde 40 karbonhidrat" olarak dengelenecek, karbonhidrat grubundaki besinlerden un ve şeker ihtiva edenlere el dahi sürülmeyecek!
Yürüme planı da bel inceltmekle aynı: Her gün ortalama 7 bin 500 adım mutlaka ama mutlaka atılacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar