Eklem yıpranması durdurulabilir mi

Her eklem yaşlanır. Diz ve kalça eklemi gibi ciddi ağırlık altında kalanlar daha da erken yaşlanır. İleri yaşları ağrısız ya da çok hafif şikayetlerle karşılamak istiyorsak, eklemlerimize de iyi...

Her eklem yaşlanır. Diz ve kalça eklemi gibi ciddi ağırlık altında kalanlar daha da erken yaşlanır. İleri yaşları ağrısız ya da çok hafif şikayetlerle karşılamak istiyorsak, eklemlerimize de iyi bakacağız: Peki neler mi yapmalıyız?

Her eklem yaşlanır. Diz ve kalça eklemi gibi ciddi ağırlık altında kalanlar daha da erken yaşlanır. Yaşlanıp yıpranan bir eklem ise kolay ve sık ağrır. Genelde önce diz eklemlerinde başlayan bu ufak tefek ağrılar, ilerleyen zamanda kalça eklemlerine, omuz, el, bilek, dirsek ve hatta sırt eklemlerine kadar yayılır.
Bu tatsız gelişmenin pek çok sebebi var. İlki yaşlanmayla birlikte eklemlerde yastık görevi yapan kıkırdak dokusunun aşınması. Kıkırdak yapısının bozulması ve zamanla yok olması, eklem yüzeylerinin sürtünmesine, aşınmasına, harap olmasına kırılmasına neden oluyor. Can yakan ağrıların bir başka nedeni de, yıpranmış eklem yüzeyindeki sürtünmeler.
Bütün bunlar aynı zamanda erkeklerde 50, kadınlarda ise 40 yaş civarında başlayan yaşlılık romatizmasının da ilk işaretleri.
Özeti şudur: İleri yaşları ağrısız ya da çok hafif şikayetlerle karşılamak istiyorsak, eklemlerimize de iyi bakacağız: Peki neler mi yapmalıyız? İlk 5’te bakın neler var...

Eklem dostu 5 öneri

◊ KİLO ALMAYACAĞIZ:
Alacağınız her kilo diz, kalça ve bel eklemlerinize yük bindirir, vereceğiniz her kilo riskinizi azaltır.
◊ EKLEMLERİMİZİ
DESTEKLEYECEĞİZ:
Besinlerle yeterli miktarda kalsiyum, C ve D vitamini, omega 3 ve kolajen aldığınızdan emin olun. C vitamini osteoartrit riskini neredeyse üç kat azaltır, D vitamini kemiklerin sağlığını korur. Omega 3 ekleminizi yağlar. Kolajen kıkırdaklarınızı yeniler, bağlara güç katar. Kalsiyum kemiklerin ana dolgu maddesi olarak görev yapar.
◊ YARALANMALARA KARŞI DİKKATLİ OLACAĞIZ:
Erken yaşlarda dizlerini yaralayanlarda ileri yaşlarda osteoartrite yakalanma olasılığı iki-üç kat artıyor. Yaptığınız egzersizlerin eklemlerinizi zorlamadığından, onlara zarar vermediğinden emin olun. Eklemlerinizi çarpma ve düşmelerden koruyun.
◊ EKLEM
YARALANMALARINI
CİDDİYE ALACAĞIZ:
Yaralı bir eklem için tedavide gecikme ya da yanlış tedaviler, ileriki yıllarda ekleminizde osteoartrit oluşmasına neden olabilir. Eklem yaralanmalarında size önerilen tedavileri ihmal etmeyin, ciddiye alın.
◊ EGZERSİZ YAPACAĞIZ:
Eklemlerinizi daha güçlü tutarak daha güçlü kaslar ve kirişlere sahip olmak eklem sağlığı ile yakından bağlantılı. Düzenli yürüyüş ve/veya bisiklet, yüzme gibi kardiyo egzersizleri direnç egzersizleri ile birleştirildiğinde eklemleri daha dirençli kılıyor.ü

Kısa süreli açlık kürü nasıl yapılır?,

Eğer sağlıklı ama “fazla kilolu” biri iseniz her ayın iki-üç haftasının bir veya iki gününü kısa süreli aralıklı açlık kürleri ile geçirmeniz sadece kilo yönetiminizi kolaylaştırmada değil, sağlığınızı olumlu yönde etkilemede de işe yarayabilir.
“8 saat ye 16 saat yeme”, “5 gün ye 2 gün diyete gir”, “ye-dur-tekrar ye”, “savaşçı diyeti” ya da “öğün atlama” gibi çok farklı aralıklı/ kısa süreli açlık kürü denemeleri var.
Size hangisinin daha uygun olduğunu ise yaşınız, sağlık durumunuz, işiniz, imkanlarınız belirliyor, son kararı ise doktorunuza bırakmanız gerekiyor.
Ben en kolay olan ve klinikteki uygulamalarımızda da kullandığımız “8 saat ye 16 saat yeme” metodunu severim.

Yaşasın Hayat İF modeli

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 447 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar