Doktordan çekinmeyin!

Bazı rahatsızlıklar vardır ki en yakınlarımıza dahi söylemeye çekinir, doktora gitmeye utanırız. Ne yazık ki dile getirmekten çekindiğimiz sorun gün gelir ciddi bir sağlık problemi, bir hastalık olarak...

Bazı rahatsızlıklar vardır ki en yakınlarımıza dahi söylemeye çekinir, doktora gitmeye utanırız. Ne yazık ki dile getirmekten çekindiğimiz sorun gün gelir ciddi bir sağlık problemi, bir hastalık olarak karşımıza dikiliverir. Hemoroit de bunlardan biridir.

Utanç duygusu gelişmiş, küçüklükten "ayıp" kısıtlamaları ile büyütülmüş bir toplumuz. Bazen, belirli oranlarda güzel bir özellik bile sayılabilir. Laubaliliği ve zevzekliği önleyebilir mesela... Ama söz konusu sağlık olduğunda utanç mutanç kalmamalı! Şikâyetlerinizi doktorunuzla paylaşırken asla utanmamalı, ayrıntılı bilgi vermekten çekinmemelisiniz.
Ofisimde muayene etmekte olduğum kişiler eğer yalnız değillerse, yanlarında eşleri ya da ebeveynleri varsa ve çekingen, tedirgin bakışlarla onlara bakıyorlarsa utandıkları için dile getiremedikleri bir sorun olduğunu hemen anlarım.
Biraz kurcalayıp, hastayı konuşturduğumda -ki bu genelde beraber geldikleri insandan izin isteyip hastayla baş başa kaldığımda ortaya çıkar- sorunun hemoroit veya idrar yolları ya da adet, bazen de cinsellikle ilgili olduğu anlaşılır.
Hemen belirtmeliyim ki bir doktor için saç dökülmesi de adet gecikmesi de, diş apsesi de, hemoroit sancısı da aynıdır. Her ikisi de bir sağlık problemidir ve doktorun uzmanlık alanı hangisini tedavi etmek üstüne kuruluysa, doktor da onu tedavi eder.
Biraz daha açık olayım: Bir doktor ağzınız ve makatınız arasında fark göz etmez. Zaten mesleki ahlak da bunu gerektirir. Size tavsiyem, sorununuz ne olursa olsun asla doktorunuzdan çekinmemenizdir. Derdiniz hemoroit ise, nezlenizi nasıl utanmadan anlatıyorsanız, onu da anlatın! Eğer yanınızdakilerden çekiniyorsanız doktorunuza yalnız gidin ama lütfen sorununuzu bir uzmanla paylaşın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar