Dikkat edin şeytan üçgenine siz de girmeyin

Stres de, kortizol ve insülinin fazlası da iyi bilinen birer yaşam törpüsü. Üçünün de fazlası sağlığı riske sokuyor. Bu nedenle üçü için de ciddi “doz ayarlaması”...

Stres de, kortizol ve insülinin fazlası da iyi bilinen birer yaşam törpüsü. Üçünün de fazlası sağlığı riske sokuyor. Bu nedenle üçü için de ciddi “doz ayarlaması” gerekiyor.
Diğer taraftan bazı durumlarda bu üçlü bir arada yani toplu halde de bizi kuşatabiliyor.
İşte bu “stres-kortizol-insülin” üçlüsünün oluşturduğu ortak üçgen sağlığımız bakımından “bermuda şeytan üçgeni” gibi çalışıyor.
Üçgenin içine düşen iflah olmuyor. Bir kez düşüldü mü sağlık sorunları, hatta yaşamı tehdit eden ciddi hastalıklar birbirini izliyor. İşte o sorunlar ve hastalıkların listesi:
- Tatlı krizleri
- Yeme atakları
- Kilolar
- Yağlı karaciğer
- Tembellik, yorgunluk ve halsizlikler
- Hipoglisemi atakları
- Yükselen kan şekeri
- Artan kolesterol ve trigliserid seviyeleri
- Hiperürisemi
- HDL (iyi) kolesterolde azalma
- Kan basıncında artma
- Damar sertliği
- Kalp krizleri ve felçler

“KİLO SORUNUM VAR” DİYENLERE

5 mühim hatırlatma

- Diyetler yalnızca kilo verdirir. Egzersizler ise bir yandan kilo verdirirken, diğer yandan performansınızı da artırır.
- Diyetler sadece yağ eritir. Egzersizlerse hem yağ eritir hem kas geliştirir.
- Yanlış diyet sadece yağları değil, kaslarınızı da eritir. Kaybedilen her bir gram kas ise bin bir zahmetle verilen kiloların yeniden ve fazlasıyla geri gelmesi anlamına gelir.
- Diyetler, karın içi yağlardan çok deri altındaki yağlarınızı eritir. Diyete egzersizin eklenmesi ise deri altındakilerden önce karnınızın içindeki yağları minimuma indirir.
- İnsülin direnci, karaciğer ve kasların insüline duyarsızlaşması, insülin-şeker sistemine kapılarını kapatması demektir. Bu duyarsızlığı azaltmanın en etkili ve kalıcı çözümü ise kasları kullanmak, harekete zorlamaktır. İnsülin direncinizi kırmak istiyorsanız mutlaka düzenli egzersiz yapın, yani YÜRÜYÜN.

BİR BİLGİ

Su içmek ödem yapmaz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 516 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 926 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar