Dikkat! Asit yükümüz artıyor

Eskisinden daha çok işlenmiş karbonhidrat (yani şeker ve un) ile trans yağ yüklü besin, daha fazla protein tüketiyoruz. Sağlıklı sebzeler, meyveleri ve bakliyatı ise pas geçiyoruz.Kısacası yeni hayatın beslenme...

Eskisinden daha çok işlenmiş karbonhidrat (yani şeker ve un) ile trans yağ yüklü besin, daha fazla protein tüketiyoruz. Sağlıklı sebzeler, meyveleri ve bakliyatı ise pas geçiyoruz.
Kısacası yeni hayatın beslenme planında daha fazla asit yükü var. Bu öncelikle daha az potasyum, kalsiyum, magnezyum, daha fazla fosfor, kükürt kazanmamızla bağlantılı.
Ayrıca biz proteinli besinlere (ete, süte) yüklendikçe bu yük daha da ağırlaşıp yönetilemez noktalara varıyor.
Neticede de “gizli” ya da “subklinik asidoza” bağlı sorunlar başlıyor.
Böbrek taşlarıyla insülin direnci, metabolik sendrom ve şeker hastalığıyla kemik erimesi, hipertansiyon ya da kanserlerle daha sık karşılaşmamızın bir nedeni de bu gizli asit yükümüz olmalı.
Ama bu yükü “alkali diyetler” gibi popüler söylemlerle sulandırmak veya İngiliz tuzu gibi dandik çözümlerle çözmeye kalkışmak çok yanlış.
Sorunu doğru ve doğal beslenme prensiplerine yeniden geri dönerek çözmemiz lazım.
Bunun yolu da hangi besinlerin daha çok asit yüklediğini, hangi besinlerin alkali yanımızı güçlendirdiğini öğrenmekten geçiyor.

 

KISA BİLGİ

Sistein hangi besinlerde var?

Sistein en önemli aminoasitlerden biri. Temel antioksidan gücümüz glutationunun üç yapıtaşından biri olduğu için de çok önemli.
Doğal gıdalarla da kazanılabiliyor.
Sistein zengini gıdaların en başında da protein zengini besinler (yumurta, süt ürünleri, beyaz ve kırmızı et) ve soğan, sarımsak, karnabahar, lahana gibi kükürt zengini gıdalar geliyor.

HATIRLATMA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 480 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 812 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.492 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar