D vitamini “K”sız olmaz mı?

Sağlığımızı korumak için D ve K vitaminlerinin ikisine de ihtiyaç var. İkisini de düzenli olarak kazanmak zorundayız. Gündemde yeni bir sağlık sorusu var. Soru şu: D vitamini K vitamini olmadan işe yarıyor mu...

Sağlığımızı korumak için D ve K vitaminlerinin ikisine de ihtiyaç var. İkisini de düzenli olarak kazanmak zorundayız.

Gündemde yeni bir sağlık sorusu var. Soru şu: D vitamini K vitamini olmadan işe yarıyor mu, yaramıyor mu?
Yanıt kısa ve net: Sağlığımızı korumak için D ve K vitaminlerinin ikisine de ihtiyaç var. İkisini de düzenli olarak kazanmak zorundayız. Bunların ikisi de yağda çözülen vitaminler.
Aralarında mükemmel ve vazgeçilmez bir “ortak görev” ilişkisi var. Hatırlayalım: D vitamini ihtiyacımızın yüzde 95’ini cildimizi güneşle buluşturarak bedenimizde üretiriz. Çok az bir bölümünü ise yağlı balıklardan, süt ürünleri, yumurta gibi besinlerden karşılarız.
K vitaminine gelince... Yeşil yapraklı bitkilerde, fermente edilmiş baklagiller ve turşularda, yumurta sarısı, peynir gibi bazı hayvansal besinlerde bulunuyor.
Nasıl ki D vitamini sadece bir kemik ya da diş vitamini değilse K vitamini de yalnızca bir pıhtılaşma sorumlusu gibi hareket etmez. Ayrıca bu ikili bazı durumlarda aynı takımın oyuncuları gibi çalışır. O takımın görevleri ve çalışma yöntemlerini yandaki kutuda bulacaksınız. 

Kemik “K”sız da yapamıyor

Kanınızda dolaşan D vitamini, yediğiniz yemeklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırmaktır.
Eğer siz gıdalarla yeteri kadar kalsiyum kazanmazsanız bedeninizin kalsiyum ihtiyacını bu defa kemikten kalsiyum alarak karşılar. Bunu da yine D vitamini yardımı ile yapar.
K vitaminine gelince... O da en az D vitamini kadar mühimdir ve konu kemik sağlığı ve kalsiyum olduğunda en az iki noktada devreye girer. Birincisi kemik ve dişlerde kalsiyum birikimini teşvik eden bir proteini, “osteokalsin”i aktive ederek kalsiyumun kemiğe yerleşimine yardımcı olur.
İkinci görevse en az birincisi kadar mühimdir. K vitamini kalsiyumun kan damarları ve böbrekler gibi yumuşak dokularda birikimini önleyen “matris GLA proteinini” aktive edip kalsiyumun böbrekler ve damarlara çökmesini engeller.
Kısacası D vitamini kandaki kalsiyumun yeterli seviyede olmasını garanti ederken K vitamini bu kalsiyumdan kemiklerin daha fazla istifade etmesine yardımcı olarak böbrek ve damarlarda birikmesini engeller. “Biraz daha detay” diyorsanız özeti şudur:
Kemiklerinizi korumak için kullandığınız “kalsiyum, D vitamini, magnezyum” desteklerini seçerken içinde K2 vitamini olanları tercih edin. Daha çok bilgi mi? Aşağıdaki kutulara bakmanızda fayda var...

D vitamininin rolü ne?

D vitamini kanda yeterli kalsiyum düzeyini sürdürme işlevini 2 şekilde yerine getirir.
1- Kalsiyum emiliminin artışı: D vitamini yediğimiz gıdalardaki kalsiyumun vücuda emilmesini artırır.
2- Kalsiyumun kemiklerden alınması: Yeterli kalsiyum tüketmediğinizde D vitamini kanda kalsiyum düzeylerini normal tutabilmek için, vücudun ana kalsiyum deposu olan kemiklerden kalsiyum çekmeye başlar. O nedenle, yeterli kalsiyum alımı sağlık için öneme sahiptir. Kalsiyum alımı yetersiz olduğunda vücudumuz kemiklerdeki kalsiyum rezervini kullanır. Bu da kemik erimesine neden olabilir.

K vitamini neleri üstleniyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 446 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar