B12 mi,omega-3 mü

Sağlıklı bir beyin, hem B12 vitaminine hem de omega-3 yağlarına ihtiyaç duyuyor. Biri olmadan diğeriyle işini göremiyor.Beynin belleğe ilişkin görevlerini sürdürebilmesi için özel bazı maddelere ihtiyacı...


Sağlıklı bir beyin, hem B12 vitaminine hem de omega-3 yağlarına ihtiyaç duyuyor. Biri olmadan diğeriyle işini göremiyor.
Beynin belleğe ilişkin görevlerini sürdürebilmesi için özel bazı maddelere ihtiyacı var. Bunlar genelde bedenimizin üretemediği, dışarıdan besinlerle alınması gereken şeyler.
İlk akla gelenler de B12 vitamini ve omega-3 yağları (özellikle de “beyin omegası” olarak bilinen “DHA”, yani dokoza hekzanoik asit).
Listede demir, D vitamini, folik asit, kolin ve başka şeyler de var ama bu ikili çok önemli. B12 ve omega-3 yağlarının belleğe sağladığı avantajlar ise farklı noktalarda devreye giriyor. İkisinin birbirlerine alternatif olmaları söz konusu değil.
Sağlıklı bir beyin ikisine de ihtiyaç duyuyor, biri olmadan diğeri ile işini göremiyor. Bu nedenle ne “a” ne de “b” şıkkını işaretleyin, “c”yi, yani “ikisi de lazım” yanıtını tercih edin.
Ama ikiliden birine öncelik verecekseniz tercihinizi omega-3’ten yana kullanın.
Beynin bellek süreçleri için ihtiyaç duyduğu diğer vazgeçilmezlere gelince: Daha çok huzur, daha az stres, daha çok kahkaha, daha az korku/endişe, daha çok uyku, daha az gerginlik, daha çok aktivite, daha az tembellik, daha çok okuma, daha az televizyon, daha çok seyahat, daha az ev hapsi, daha çok sosyal ilişki ve daha az yalnızlık...
Daha hızlı bir metabolizma için
- KAS KİTLENİZİ ARTIRIN: Ne kadar çok kasa sahip olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Güçlendirici egzersizlere hemen başlayabilirsiniz. Bazı eşyalarınızı yokuş yukarı çıkarken kendiniz taşıyın, evinizde çömelme egzersizleri yapın. Kol kaslarınızı çalıştırmak için 2-3 kilogramlık ağırlıklar kaldırın.
- ÖĞÜN ATLAMAYIN, KALORİ ALIMINIZI ÇOK DÜŞÜRMEYİN: Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır.
- KALORİYİ ÇOK KISITLAMAYIN: Kalori alımınızı kesmenin en iyi yolu; günde 500 kalorinin altında kısıtlama yapmamak ve asla 1200 kalorinin altında enerjiyi çok gerekmedikçe almamaktır. Kalori tüketiminiz için amacınızı saptadıktan sonra, bu kaloriyi 6 küçük öğüne ve ara öğünlere bölmelisiniz.
- PROTEİNİ ÇOĞALTIN: Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay ensülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 70 gram ve daha fazla protein ile bu etkiyi sağlayabilir.
- HER GÜN EGZERSİZ YAPIN: Yaktığınız fazladan kaloriler ayda yarım-1 kilogram arasında kilo kaybetmenizi sağlayacaktır.
- UYKUYU UNUTMAYIN: Uyku sorunu olanlar daha kolay kilo alıyor. Az uyuyan kadınların, 8 saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren bazı çalışmalar var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 506 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 914 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.494 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar