Antibiyotikler neden etkisiz

"Avuç avuç antibiyotik yutuyorum, boğazım hâlâ yanıyor, ateşim bir türlü düşmüyor!" Son günlerde en sık duyduğumuz "sağlık yakınmalarından" biri bu. Bitmedi! Hastane yoğun...

"Avuç avuç antibiyotik yutuyorum, boğazım hâlâ yanıyor, ateşim bir türlü düşmüyor!"

Son günlerde en sık duyduğumuz "sağlık yakınmalarından" biri bu. Bitmedi! Hastane yoğun bakımlarında da pek çok hasta "antibiyotik direnci/etkisizliği" nedeniyle bir türlü iyileşemiyor. Peki, ne oldu da "antibiyotik direnci" bu denli yayıldı, bu noktaya nasıl gelindi? Olanlar bir değil, birçok!
Birincisi gereksiz ve kontrolsüz antibiyotik kullanımı yaygınlaştı. Leblebi yutar gibi antibiyotik yutan bir toplum olduk. Reçeteli satılmaları zorunlu olan bu ilaçları beş yaşındaki bebeler bile gidip eczaneden istediği kadar alabiliyordu! Neyse bu durum son zamanlarda bir ölçüde kontrol altına alındı.
İkincisi ve daha mühimi yiyip içtiklerimizin içindeki "gizli antibiyotik"ler sorunu. Pek çok besinde bulunan bu "örtülü antibiyotikler" nedeni ile de direnç kazandık antibiyotiklere.
Dr. Evren Altınel gizli antibiyotik tehlikesi hakkında güzel bir yazı hazırladı. Buyurun beraberce okuyalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar