Aman düşmeyin!

Yaşı 60'ı aşan her üç kişiden biri bir yıl içinde şu veya bu şekilde "düşme sorunu" yaşar. Düşme ihtimali, 80 yaş sonrasında yüzde 50'ye kadar yükselir.Bu bilginin önemi şu:...

Yaşı 60'ı aşan her üç kişiden biri bir yıl içinde şu veya bu şekilde "düşme sorunu" yaşar.

Düşme ihtimali, 80 yaş sonrasında yüzde 50'ye kadar yükselir.
Bu bilginin önemi şu: Düşmelerin en az yüzde 10'u ciddi sakatlıklar, kırıklar, doku travmalarıyla sonuçlanıyor. Özellikle kalça, kol ve ayak bileği kırıkları önemli sorunlar yaratıyor. Bunlar da yaşlanan bedene yeni yükler getiriyor.
Bu nedenle düşmeye ve denge bozukluklarına karşı dikkatli olmanız lazım. Bilmeliyiz ki ne kadar hareketli olursak düşme riskimiz o kadar azalır. Bilmeliyiz ki alkol, bazı ilaçlar (yatıştırıcılar, uyku hapları, antidepresanlar), farklı hastalıklar (Parkinson, hipotansiyon, şeker hastalığı, felçler) düşme riskimizi artırır. Bilmeliyiz ki kulak, göz sorunları, ani hareketler dengemizi bozabilir.
Yerdeki kablolar, kaygan halılar, ıslak zeminler, dışarıdaki kötü kaldırımlar, ıslak, kaygan tabanlar bizi düşürebilir.
Peki, denge sorununuz olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Sorunun yanıtı yandaki kutuda.
Egzersiz olmadan olmaz!
Yaklaşan yazla birlikte kilo verme telaşı hızlanır, çoğu zaman da her yıl tekrarlanan bazı hatalar o yıl bir daha tekrarlanır. Hataların başında ise "kilo sorununu sadece diyetle çözebilirim" düşüncesi gelir.
Oysa diyetle yağ kaybı başarılsa bile sadece "yağ kaybı" tek başına bir işe yaramaz. Yarasa da kalıcı ve uzun vadeli olmaz. Forma girmek için yağ kaybı ve kas gelişimi birlikte olmalı. Böyle olmazsa hem diyetlerden istenen verim alınmaz, hem de verilen kilolar geri alınır. Dahası verdiğiniz kilolar sizi formda ve zinde de göstermez. Tersine yaşlı, yorgun, hasta biri gibi gösterir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 129 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 665 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar