Akıl kurcalayan 10 hipertansiyon sorusu

Hipertansiyon yaygın ve karmaşık bir sağlık sorunu. Hal böyle olunca da kafa karıştıran sorular da yaşanan sorunlar da bitmek bilmiyor. Kimi ilaç kullanmaktan, kimi de bir gece ansızın gelebilecek bir kalp krizinden, felçten...

Hipertansiyon yaygın ve karmaşık bir sağlık sorunu. Hal böyle olunca da kafa karıştıran sorular da yaşanan sorunlar da bitmek bilmiyor. Kimi ilaç kullanmaktan, kimi de bir gece ansızın gelebilecek bir kalp krizinden, felçten korkuyor. İsterseniz daha fazla uzatmadan sizden gelen soruların ilk 10'unu yanıtlamaya çalışalım. Buyurun...

SORU 1: Tansiyon yaşlandıkça yükselir mi?
İleri yaşlarda yüksek tansiyon problemine daha sık rastlanır. Özellikle 50 yaşından sonra büyük tansiyon yavaş yavaş yükselmeye başlar.
Büyük tansiyon değerindeki artış özellikle 70’li yaşlardan sonra daha da belirgin bir hal alır. Bazı kişilerde, yaşa bağlı izole sistolik hipertansiyon denen ve sadece büyük tansiyonun 140 mmHg üstüne tırmandığı özel bir durumla karşılaşma olasılığı da artar.
SORU 2: Şeker hastalığı hipertansiyona neden olur mu?
Hipertansiyon problemi olanlarda şeker hastalığı, şeker hastalarında da hipertansiyon problemi görülme olasılığı normalden daha yüksektir. Bununla birlikte şeker hastalığı ciddi bir hipertansiyon nedeni değildir.
Ancak şeker hastalığı böbrek yetmezliği ya da ciddi damar sertleşmesi gibi sağlık sorunlarına yol açtığında tansiyonun da yükselmesine neden olabiliyor.
Diğer yandan hipertansiyon ve şekerin beraberliği durumunda her ikisinin de neden olabileceği komplikasyonlara daha sık rastlanıyor.
Unutmayın; sağlıklı bir beslenme programı, düzenli egzersiz ve kilo kontrolü her iki hastalığı da kontrol altına almada etkili yöntemler.
SORU 3: Kortizon kullanmak hipertansiyon problemine yol açar mı?
Eğer uzun bir süre boyunca kortizon kullanmak zorunda kaldıysanız ya da kortizon kullanırken doktorunuzun uyarılarını ciddiye almadıysanız hipertansiyona yakalanma olasılığınız artar. Fakat usulüne uygun dozlarda ve tuz kısıtlaması ile birlikte kortizon kullananlarda bu olasılık azalıyor.
SORU 4: Tansiyonun yükselmesine neden olan ilaçlar var mı?
Evet, bazı ilaçlar tansiyon fırlamalarına neden olabilir. Özellikle hipertansiyon hastalarının bu ilaçlara karşı dikkatli olmasını öneriyorum.
Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, kortizon içeren ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, depresyon ilaçlarının bir kısmı, burun açıcı spreyler, aktif maddesi sibutramin olan iştah kesici zayıflama hapları gibi bazı ilaçların hipertansiyona yol açabildiği biliniyor.
Şifa niyetine içtiğiniz bitkiler de bazen hipertansiyon nedeni olabiliyor. Örneğin efedra içeren “şifalı bitkiler” ve zayıflama ilaçlarının içine yasa dışı olarak yerleştirilen bazı maddeler tansiyonu ciddi biçimde artırabiliyor.
SORU 5: Uykusuzluk hipertansiyona neden olur mu?
Mayıs 2006’da Hipertansiyon Tıp Dergisi’nin yayınladığı bir rapora göre, uzun süreli uykusuzluk hipertansiyon riskini artırıyor. Yaşları 32 ile 86 arasında olan 4810 katılımcı ile yapılan çalışmada, yaşları 32 ile 59 arasında olan ve günde 6 saatten az uyuyan katılımcılardaki yüksek tansiyon riskinin, 6 saatten fazla uyuyanlara göre 2 kat fazla olduğu görüldü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mükemmel bir iyi yaşlanma hapı: Motivasyon 06 Mayıs 2024 | 481 Okunma Türkiye yaşlanıyor 04 Mayıs 2024 | 848 Okunma D3 mü K2 mi 02 Mayıs 2024 | 671 Okunma Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.492 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar